Mainos
Mainos

EU ja Ukraina haluavat yhteisen vapaakauppa-alueen

Ukrainan unionijäsenyydestä ei Helsingin huippukokouksessa keskusteltu

EU ja Ukraina sopivat Helsingissä tänään aloittavansa ensi vuoden alussa neuvottelut yhteisestä vapaakauppa-alueesta. Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko sopi asiasta unionin johdon kanssa EU-Ukraina-huippukokouksessa Helsingin Säätytalolla.

Pääministeri Matti Vanhanen ja EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso muistuttivat kuitenkin, että Ukrainan täytyy päästä Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi ennen kuin vapaakauppa-alue on mahdollinen.

Vapaakauppasopimus on osa EU:n ja Ukrainan "syvennettyä" yhteistyösopimusta, jonka on määrä ensi vuonna korvata edellinen, vuonna 1998 solmittu sopimus.

Helsingin huippukokouksessa sovittiin alustavasti myös viisumijärjestelyjen helpottamisesta sekä laittomien siirtolaisten palauttamisesta Ukrainan ja EU-maiden välillä. EU-parlamentin ja unionin jäsenmaiden täytyy kuitenkin vielä hyväksyä viisumeita ja laittomia siirtolaisia koskevat sopimukset ennen niiden voimaantuloa.

Ukrainan mahdollinen jäsenyys EU:ssa ei ollut esillä Helsingin kokouksessa. Barroson mukaan EU ei suinkaan ole sulkenut porttejaan Ukrainalta, mutta maalla on vielä paljon tekemistä ennen EU-kuntoa.

Lisäksi EU:lla riittää Barroson mukaan työtä nyt käynnissä olevassa laajentumisessa, kun Romania ja Bulgaria ovat tulossa jäseniksi ensi vuonna, ja jäsenyysneuvottelut Turkin ja Kroatian kanssa ovat kesken.

-Ukraina ei ole vielä valmis, ja me emme ole vielä valmiita, Barroso tiivisti huippukokouksen lopuksi järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme