Mainos

EU-kansanäänestyksellä kannatusta Arkadianmäellä

Valtaosa hankkeen 50 tukijasta on opposition edustajia, mutta mukana on myös neljä SDP:n ja kahdeksan keskustan kansanedustajaa.

Kaikkiaan 50 kansanedustajaa on allekirjoittanut tänään jätetyn lakialoitteen, jossa esitetään neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä EU:n perustuslaillisesta sopimuksesta.

Valtaosa hankkeen tukijoista on opposition edustajia, mutta mukana on myös neljä SDP:n ja kahdeksan keskustan kansanedustajaa. Houkuttelusta huolimatta ei kokoomuksen tai RKP:n ryhmistä tullut yhtään allekirjoitusta.

Hallituspuolueet ovat sopineet, ettei kansanäänestystä järjestetä. Vaikka tätä päätöstä ei aloitteella horjuteta, se antaa eduskunnalle kuitenkin tilaisuuden keskustella asiasta täysistunnossa.

Aloitteen ensimmäiset allekirjoittajat ovat SDP:n Arja Alho, keskustan Petri Neittaanmäki, vasemmistoliiton Suvi-Anne Siimes, vihreiden Heidi Hautala, kristillisten Toimi Kankaanniemi ja perussuomalaisten Timo Soini.

Teksti laadittiin jo viime lokakuussa, mutta nimien kerääminen kesti perjantaihin saakka. Allekirjoittajat pitivät ajankohtaa aloitteen jättämiselle nyt sopivana, koska ensimmäinen kansanäänestys EU:n alueella pidetään sunnuntaina Espanjassa. Sen jälkeen kansalaisten mielipidettä kysytään vielä yhdeksässä muussa EU-maassa.

Aloitteessa huomautetaan, että EU:n perustuslain laatimisen yksi lähtökohta on ollut lähentää unionia kansalaisiin. Allekirjoittajien mielestä kansalaisten ja päätöksenteon lähentäminen ei onnistu, jos kansalaiset jätetään perustuslain hyväksymisprosessin ulkopuolelle. Neuvoa-antava kansanäänestys pitäisi aloitteen mukaan järjestää 21. toukokuuta vuonna 2006. Äänestäjiltä kysyttäisiin, tuleeko Suomen hyväksyä sopimus Euroopan unionin perustuslaista neuvotellun sopimuksen mukaisesti. Vastausvaihtoehdot olisivat kyllä ja ei.

Suomessa on käytetty hyväksi mahdollisuutta järjestää kansanäänestys tähän mennessä vain kahdesti, unioniin liittymisestä vuonna 1994 ja kieltolain kumoamisesta vuonna 1931.

(MTV3-STT)

Suomen edustuksesta EU:n huippukokouksissa on syttynyt linjariita.
(Seitsemän uutiset 18.02.2005)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot