Mainos
Mainos

EU-kansanäänestys esillä Halosen Viron-vierailulla

Presidentti Tarja Halonen ei halua neuvoa virolaisia kansanäänestyksessä EU:n jäsenyydestä.

Presidentti Tarja Halosen selkeä sanoma virolaisille ennen ensi sunnuntaina pidettävää kansanäänestystä EU-jäsenyydestä on, että Euroopan unionin jäsenenä asioihin pystyy vaikuttamaan paremmin kuin sen ulkopuolella. Silti hän ei halua neuvoa äänestyskäyttäytymisessä - virolaisten on itse tehtävä päätöksensä.

Tuleva kansanäänestys oli selvästi keskeinen aihe Halosen ja tohtori Pentti Arajärven virallisen Viron-vierailun ensimmäisen päivän ohjelmassa tänään Tallinnassa. Halonen keskusteli kansanäänestyksestä sekä presidentti Arnold Rüütelin että pääministeri Juhan Partsin kanssa.

Aamun presidenttitapaamisen jälkeen Halonen luonnehti, ettei EU:kaan ole mikään ruusutarha. Mutta ei sitä ruusutarhaa löydy EU:n ulkopuoleltakaan.

Halosen mielestä Viron liittyminen EU:n jäseneksi olisi iloinen ja miellyttävä asia. Jäsenyys olisi omiaan lisäämään maiden jo ennestään hyvää yhteistyötä.

Halonen korosti, että vierailun ajankohta on sekä mielenkiintoinen että vaikea. Vaikeaksi sen tekee se, että suomalaisten tapaan virolaiset ovat tarkkoja omasta päätösvallastaan. Hän on kuitenkin halukas kertomaan Suomen kokemuksista EU-jäsenyydestä, ja sitä hän on tehnyt aiemminkin.

Halonen sanoi Suomen kokemuksen perusteella, että globalisaatio on parempi kohdata EU:n jäsenenä kuin sen ulkopuolella.

"EU:n byrokratiaa ei voi kehua"

Halonen on valmis puhumaan myös kielteisistä kokemuksista. Hän mainitsi, että suomalaisilla oli huoli siitä, miten pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta pystytään säilyttämään EU:ssa. Vuodet ovat hänen mielestään osoittaneet, että pelot olivat aiheellisia mutta liioiteltuja.

- En voi kauheasti kiittää EU:n byrokratiaakaan, hän mainitsi esimerkkinä kielteisistä kokemuksista.

Halonen vakuutti, että kävi äänestyksessä niin tai näin, Suomi pysyy Viron pohjoisena naapurina. Suomi pysyy kaikissa oloissa sanojensa takana.

Rüütel mainitsi, että Halosen vierailu on yksi komponentti Viron EU-keskustelussa. Hän muistutti, että Halonen edustaa koko Suomen kansaa, joten Halosen näkemyksillä voi olla vaikutusta virolaisten näkemyksiin. Rüütel kiitteli vuolaasti suomalaisia kautta aikojen vallinneesta hyvästä yhteistyöstä. Hän muistutti, että suomalaiset auttoivat virolaisia Viron vapaussodassa. Virolaiset taas olivat mukana talvisodassa. Hänen mukaansa myös Neuvostoliiton miehityskautena suomalaisten tuki tiedostettiin.

Joukolla opintiellä


Aamupäivällä Halonen esiintyi myös Viron kansalliskirjastossa virolaisten äidinkielenopettajien seminaarissa. Puheessaan hän korosti monikulttuurisuuden merkitystä. Monikulttuurisuus on hänen mielestään rikkaus, jos sen kasvupohjana on sekä demokratia että ihmisoikeuksien kunnioitus.

Monien yllätykseksi Halonen piti puheensa viron kielellä. Muutoin hän tuntui vielä aristelevan käyttää viroa julkisesti.

Halonen on jo kaksi vuotta opiskellut viroa. Opettaja saapuu kerran viikossa presidentinlinnaan pitämään oppituntia. Presidentti ei ole yksin opinnoissaan, sillä hän on pannut myös kansliapäällikkö Jaakko Kalelan ja adjutantti Kim Matssonin opintielle. Vierailulla mukana olevan ulkoministeri Erkki Tuomiojan tiedetään myös harrastavan viron kielen opintoja.

Huomenna presidentti Halonen seurueineen siirtyy yliopistokaupunki Tarttoon.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 09.09.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme