Mainos
Mainos

EU-komissio esittää leikkauksia autojen hiilidioksidi-päästöihin

Uusien autojen päästöt vähenisivät noin neljänneksellä. Suuremmille autoille sallittaisiin mahdollisesti suuremmat päästöt kuin pienemmille. Uudistus on määrä ulottaa myös EU:n ulkopuolelta tuotaviin autoihin.

Liikenne aiheuttaa viidesosan EU:n hiilidioksidipäästöistä. Ilmastonmuutoksen vuoksi päästöjä on saatava kuriin. EU-komissio esittääkin selviä rajoituksia uusille autoille vuoteen 2012 mennessä.

Hiilidioksidipäästöjä leikattaisiin neljänneksellä. Moottoripäästöjen raja olisi 130 grammaa kilometrillä.

Jotta komission asettamiin rajoihin päästäisiin, autot saisivat kuluttaa sadalla kilometrillä keskimäärin viisi litraa bensiiniä tai neljä ja puoli litraa dieseliä.

Suomi suhtautuu myönteisesti komission esitykseen.

- Tarvitaan myöskin liikenne mukaan näihin ilmastotalkoisiin. Ja tämä komission esitys on loogisessa linjassa komission aikaisempien esityksien kanssa nimenomaan energia- ja ilmastosaralla, ympäristöministeri Stefan Wallin painottaa.

Autoteollisuuden arvion mukaan uuden auton hinta voisi nousta uudistusten vuoksi jopa 3000 euroa. EU-komissio rauhoittelee, että summa säästyisi vuosien kuluessa pienempinä polttoainekuluina.

Saksa on jo ennen komission esitystä murahtanut autoteollisuutensa puolesta ja komission kaavailua vastaan. Muiden maiden kantoja kuullaan kahden viikon kuluttua ympäristöministerien neuvostossa.

Jos hanke etenee, se lisää pontta keskusteluun Suomen autoverotuksen tulevaisuudesta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot