Mainos

EU-komissio: Suomi ei osaa valvoa tukimiljardeja

EU on keskeyttänyt Pohjois-Suomen tukimaksatukset, kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma. EU-komission mukaan Suomen viranomaiset luottavat liikaa toisiinsa, ja näin EU:n hankerahaa valuu Suomessa täysin kelvottomiin kohteisiin.

Euroopan Unioni on keskeyttänyt Pohjois-Suomen tavoite 1 -ohjelman EU-tukien maksatuksen Brysselistä Suomeen. Kyseessä on yksi Suomen suurimmista rakennerahasto-ohjelmista. Maksujen jäädyttämisen syynä on komission epäluottamus koko suomalaiseen EU-tukimiljardien hallintojärjestelmään.

Komission tarkastajat tutkivat Suomen EU-rahoilla toteuttamia hankkeita tammikuun lopulla. Tarkastus koski sisäministeriötä, työministeriötä ja Lapin TE-keskusta. Tarkastajien mukaan Suomen EU-tukien hallintojärjestelmä ei vastaa neuvoston ja komission asetuksia.

EU-tarkastajat antoivat moitteita: väärin valvottu, väärin hallinnoitu ja lopuksi maksettu silmät ummessa. Tarkastajien mielestä viranomaiset luottavat Suomessa liikaa toisiinsa.

Tarkastajat: Hankerahaa kelvottomiin kohteisiin

Useissa EU-hankkeissa työministeriö ja sisäministeriö ovat johtajia, joille muut ministeriöt raportoivat. Tarkastajien mielestä tämä ei riitä alkuunkaan. Molempien olisi pitänyt valvoa muita ministeriöitä ja myös rahojen käyttäjiä kuten lääninhallituksia, työvoima- ja elinkeinokeskuksia ja maakuntaliittoja. Suomalaismallilla hankerahaa valuu nyt kelvottomiin kohteisiin, tarkastajat moittivat.

Komission epäluottamus kohdistuu nyt kaikkiin Suomen rakennerahasto-ohjelmiin. Pohjois-Suomen tavoite-1-ohjelman osalta tarkastus johti siihen, että komissio keskeytti hiljattain tukien maksun Suomelle.

Jäädytettynä on nyt viisi miljoonaa euroa. Summa kasvaa koko ajan, kunnes komissio taas luottaa hankkeiden hallinnointiin. Pohjois-Suomen EU-hankkeissa työskentelevien palkat ja muut kulut maksaa siihen saakka Suomen valtio.

Suomen viranomaiset aikovat puolustaa suomalaista järjestelmää, joka perustuu työministeriön mukaan EU-rahojen jakajien keskinäiseen luottamukseen.

- Luvataan tehdä ne korjaukset, mitkä me katsotaan tarkoituksenmukaisiksi - antamatta nyt kuitenkaan kokonaan periksi näissä asioissa, sanoo työministeriön johtaja Pertti Toivonen 45 minuutin haastattelussa.

Lapin maakuntajohtaja Esko Lotvosen mielestä komission kritiikki tuli jopa hyvään aikaan ajatellen seuraavaa ohjelmakautta.

- Suomalainen järjestelmä voisi olla yksinkertaisempi ja irrallaan valtion budjettimenettelystä. Toivon, että ohjelmatyö saataisiin seuraavalla ohjelmakaudella irrotettua alueelliseksi kehittämiseksi, Lotvonen sanoo.

Suomella on vajaa kaksi kuukautta aikaa vastata komissiolle. Jos vastaus tyydyttää, EU-rahat alkavat taas juosta. Jos ei, Suomen valtio toimii Pohjois-Suomen ohjelmassa pankkina.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot