Mainos
Mainos

EU-komissiolta tiukka käsky Suomelle: Haahkojen laiton kevätmetsästys lopetettava Ahvenanmaalla

Euroopan komissio kehottaa Suomea lopettamaan 1. toukokuuta ja 20. toukokuuta välisellä ajalla Ahvenanmaan maakunnassa harjoitetun uroshaahkojen laittoman kevätmetsästyksen, johon on myönnetty vuosittain lupa vuodesta 2011 lähtien.

Komission mukaan uudet tieteelliset tiedot osoittavat selvästi, että haahkakanta on pienenemässä nopeasti Suomessa, Itämeren alueella, Euroopassa ja maailmanlaajuisesti, ja että sen suojelutilanne on kasvava huolenaihe.

Komission linjauksen mukaan edellytykset poikkeuksen myöntämiseksi tästä säännöstä eivät myöskään täyty, koska lajin suojelutilanne ei ole suotuisa ja hyväksytyssä metsästyskiintiössä ei ole kyse pienistä haahkakannan määristä.

Komissio lähetti Suomelle asiasta toisen virallisen huomautuksen helmikuussa 2015.

Koska Suomi on jatkanut käytäntöään sallia uroshaahkojen kevätmetsästys eikä se näin ollen edelleenkään noudata direktiivin vaatimuksia, komissio lähetti Suomelle nyt perustellun lausunnon.

Kaksi kuukautta aikaa korjata tilanne

Jos Suomi ei korjaa tilannetta kahden kuukauden kuluessa, komissio voi viedä asian Euroopan unionin tuomioistuimeen.

BirdLife Suomi on tyytyväinen EU-komission linjaukseen.

– Metsästys keväällä ja lintujen pesimäaikaan on luonnonvarojen kestävän käytön vastaista samoin kuin uhanalaisten lajien metsästys. Komission kehotus ei tullut yllätyksenä. Ahvenanmaalla metsästetään uhanalaista lajia keväällä, sanoo BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

BirLifen mukaan kevätmetsästys on lintukantojen säilymisen kannalta hyvin vahingollista verrattuna syysmetsästykseen, sillä kevätmetsästys kohdistuu populaation kannalta arvokkaimpiin, aikuisiän saavuttaneisiin yksilöihin. Lisäksi metsästys lintujen pesimäaikaan häiritsee myös muiden lajien pesintää.

Suomessa haahkakanta on vähentynyt 1990-luvun lopulta noin puoleen, ja laji luokitellaan vaarantuneeksi. EU:ssa haahka on arvioitu erittäin uhanalaiseksi kannan nopean romahtamisen vuoksi.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot