Mainos
Mainos

EU myönsi Suomelle poikkeusjärjestelyjä maataloustuissa

Suomi on saanut poikkeusjärjestelyjä EU:n maataloussovussa. Näin hallitus pyrkii turvaamaan kotimaisen maidon ja naudanlihan tuotannon jatkumisen.

Suomi saa maksaa lähivuosinakin osan tuista viljelijöille tuotantoon sidottuna, kun muualla EU:ssa tuki yleisesti irrotetaan yhä selvemmin tuotannosta.

Maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) mukaan EU:n maataloustukipäätös osoittaa, että EU:ssa ymmärretään Suomen erityistarpeet.

Anttila sanoi tiedotustilaisuudessa Brysselissä, että Suomi sai ainoana maana oikeuden maksaa lähivuosina kymmenen prosenttia tuista tuotantoon sidottuina. Hän piti päätöstä merkittävänä.

Hänen mukaansa on tärkeää, että suomalaisilla kuluttajilla on jatkossakin mahdollisuus ostaa kotimaista maitoa ja naudanlihaa.

EU-maat sopivat tukijärjestelmän osittaisesta uudistamisesta koko yön kestäneiden neuvottelujen päätteeksi. Uudistus koskee lähinnä teknisiä tukiehtoja, sillä EU:n budjetti on jo lyöty lukkoon vuoteen 2013 asti

Siten myös Suomen EU-tukien kokonaismäärä pysyy uudistuksen jälkeen ennallaan, ja on lähivuosinakin reilut puoli miljardia euroa vuodessa. Kuluttajille uudistus ei lyhyellä aikavälillä todennäköisesti merkitse paljonkaan.

Merkittävin uudistus on, että tukien painopistettä siirretään yhä enemmän itse tuotannosta yleisempään maaseudun kehittämiseen. Näin halutaan tehostaa ja yksinkertaistaa tukijärjestelmää, sekä tehdä maataloudesta markkinavetoisempaa.

EU:n maatalouspolitiikkaa on tarkoitus uudistaa perinpohjaisemmin vasta seuraavalla budjettikaudella. Tuolloin edessä on suurempia muutoksia myös Suomen viljelijöille, kun esimerkiksi maitokiintiöt poistuvat vuonna 2015.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme