Mainos
Mainos

EU:n 50-vuotisjuhlajulistus saa huutia suomalaismepeiltä

EU:n juhlajulistus rustattiin salassa suljettujen ovien takana.

Euroopan unioni juhlii 50-vuotissyntymäpäiviään viikonloppuna Berliinissä. Juhlan kunniaksi puheenjohtajamaa Saksa on laatinut mahtipontisen julistuksen EU:n historiasta ja tulevaisuudesta.

Saksaa arvosteltu siitä, että julistus on valmisteltu pitkälti suljettujen ovien takana. Osa suomalaismepeistä yhtyy kritiikkiin. Saksa lähetti parisivuisen julistuksen jäsenmaille hyväksyttäväksi vasta eilen.

- Julistuksen valmistelu on ollut sangen salaista. Esimerkiksi Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien puheenjohtajat totesivat, että heidät on pidetty pimennossa. No, tämmöinen ei tietysti pitäisi olla nykyaikaa ja jos siinä puhutaan avoimuudesta, niin tulee kyllä sellainen oli, että ääni on Jaakobin ja kädet Eesaun, Satu Hassi taivastelee.

- Ihmetyttää, että Ranskan ja Hollannin kansanäänestykset eivät mitään opettaneet. Jos ajatellaan, että yhdessä asioita hoidetaan, niin silloin pitää yhdessä asioita valmistella avoimesti, Anneli Jäätteenmäki perää.

Valtioneuvoston EU-sihteeristön puheenjohtajan mielestä julistukseen tulevasta sisällöstä kyllä keskusteltiin ennakkoon.

- Kaikilla on nämä perusymmärrys tiedossa, että kun 27 jäsenmaan yhteisestä julistuksesta puhutaan, niin ehkä käytännöllisin menettelytapa viimeisen luonnoksen tuottamiseksi on, että se on puheenjohtajan käsissä kaikkien konsultaatioiden ja keskustelujen jälkeen, Jari Luoto uskoo.

Saksan julistus vaatii muun muassa EU:lta uusiutumista vuoden 2009 europarlamenttivaaleihin mennessä. Kiistellyn EU:n perustuslain elvyttämisestä ei julistuksessa puhuta, vaikka Angela Merkelin tiedetään pyrkivän antamaan sille uutta vauhtia jo kesän EU-huippukokouksessa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme