Mainos
Mainos

EU:n elinsiirtorekisteristä "enemmän haittaa kuin hyötyä"

Lääkärit suhtautuvat epäilevästi Euroopan laajuiseen elinsiirtorekisteriin, joka kaataisi maiden väliset raja-aidat elinluovutusten tieltä.

Lääkärien mielestä rekisteri aiheuttaisi enemmän haittaa kuin hyötyä. Euroopan komission direktiiviesitys on parhaillaan Euroopan parlamentin ja ministerineuvoston käsiteltävänä.

- Siirtoelimistä on pula jokaisessa maassa ja kaikille siirrännäisille löytyy ottaja kotimaassa. Kuljetuksilla maasta toiseen ei kasvateta elinten määrää, toteaa Suomen transplantaatiokirurgisen yhdistyksen puheenjohtaja Helena Isohanni Lääkärilehdessä.

Isohannin mukaan elinsiirtojen tulokset ovat suoraan verrannollisia kuljetusajan pituuteen. Potilasturvallisuus ei ainakaan parane, jos elimiä kuljetetaan tuhansia kilometrejä.

Suomessa pohjoismainen yhteistyö takaa jo riittävän väestöpohjan kiireellisten tapausten varalle. Monissa uusissa EU-maissa ja eteläisessä Euroopassa tilanne on huonompi.

Myös Euroopan lääkärien pysyvä komitea CPME katsoo, että komission esitys on askel väärään suuntaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme