Mainos
Mainos

EU:n hoitotakuun käyttö vähäistä

Suomalaiset eivät ole innostuneet hyödyntämään EU:n hoitotakuuta. Potilailla on ollut jo useita vuosia mahdollisuus hakeutua hoitoon toiseen jäsenvaltioon, jos hän ei ole saanut tarvitsemaansa hoitoa kotimaassa kohtuullisessa ajassa.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja Kelan arvioiden mukaan Suomessa on haettu lupia päästä hoitoon toiseen EU-maahan vain parisenkymmentä vuosittain. Kynnys lähteä ulkomaille hoitoon on korkea. Esteeksi saattavat tulla hoidon käytännön järjestelyn hankaluudet, matkan rahoitus ja kielivaikeudet. Moni ei edes tiedä, että hänellä olisi mahdollisuus hakeutua hoitoon myös kotimaan rajojen ulkopuolelle.

EU:n sosiaaliturva-asetuksen mukainen hoitotakuu edellyttää sitä, että potilas anoo ennakkoluvan sairaanhoitopiiriltä, ennen kuin hän lähtee hoitoon toiseen EU-maahan.

Suomessa valmistellaan uutta hoitolakia

Myös sairaanhoitoon pääsyä kotimaassa halutaan helpottaa. Suomessa valmistellaan kansallista lakia, joka turvaa potilaan pääsyn hoitoon kohtuuajassa. Kyse on niin sanotusta kolmen kolmosen järjestelmästä, jossa potilaan on päästävä kolmen päivän kuluessa ensiarvioon perusterveydenhuoltoon, kolmen viikon kuluessa erikoissairaanhoidon poliklinikalle ja 3-6 kuukauden sisällä varsinaiseen hoitoon.

Hallitussihteeri Mervi Kattelus sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että työryhmä valmistelee asiaa parhaillaan. Tarkkoja ehdotuksia ei ole kuitenkaan vielä olemassa. Hoitoon pääsyn turvaaminen kohtuuajassa lakitasolla on tarkoitus toteuttaa vuoden 2005 alkuun mennessä.

Kansallisessa terveysprojektissa hanketta on mainostettu suomalaisena hoitotakuuna, mutta nyt tästä hoitotakuu-sanasta halutaan päästä virallisessa kielenkäytössä eroon. Katteluksen mukaan kyse on paremminkin siitä, että potilaan hoitoon pääsy halutaan turvata kohtuullisessa ajassa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot