Mainos
Mainos

EU:n ja Venäjän energiasuhteet esillä Lahdessa

Financial Timesin haastattelemat lähteet arvioivat presidentti Putinin kutsumista Lahden huippukokoukseen pahaksi virheeksi. Kutsujana toimi EU:n puheenjohtajamaa Suomi.

EU:n suhde Venäjään nousee hallitsevaksi aiheeksi Lahden epävirallisessa huippukokouksessa perjantaina. Johtajat keskustelevat päivällä EU:n energiapolitiikan ulkosuhteista ja tapaavat illalla presidentti Vladimir Putinin.

Asialistalla ovat myös innovaatiopolitiikka ja EU:n kilpailukyky samoin kuin maahanmuuttopolitiikka ja tilanne Darfurissa. Kiistanalaisesta työaikadirektiivistä järjestetään oma palaverinsa kokouksen yhteydessä, johon osallistuvat Suomi ja komissio sekä tulevat puheenjohtajamaat Saksa ja Portugali.

Kokouksen edellä kantautui arvostelua kokouksen järjestelyistä. Talouslehti Financial Timesin haastattelemat lähteet arvioivat Putinin kutsumista Lahteen pahaksi diplomaattiseksi virheeksi, koska keskustelu tulee todistamaan Putinille EU:n rivien hajanaisuuden. Nimettöminä esiintyneet diplomaatit pelkäsivät Venäjän saavan todisteen siitä, että se voi jatkaa EU-maiden peluuttamista toisiaan vastaan.

Valtiosihteeri Jari Luodon mukaan tällaisia epäilyjä ei ole kuulunut. Luodon mukaan EU-maat ovat itse asiassa olleet varsin tyytyväisiä tarjottuun tilaisuuteen keskustella Putinin kanssa epämuodollisesti.

Keskusteltavaa on paljon, sillä EU ostaa öljystään ja kaasustaan neljännekseen Venäjältä. Markkinoiden avaaminen puolin ja toisin kuitenkin kangertelee. Venäjä ei ole ratifioinut energiaperuskirjaa, joka sääntelee energiamarkkinoiden avaamista. Toisaalta EU-maissa ei ole haluttu antaa venäläisille yhtiöille vapaata pääsyä energian sisämarkkinoille.

Venäjä suhtautuu epäillen ulkomaisten yritysten pyrkimyksiin päästä energiamarkkinoilleen. Se on syyttänyt Royal Dutch Shelliä ympäristörikoksista Sahalinin niemimaalla. Valtiollinen energiajätti Gazprom on päättänyt sulkea ulkomaiset yhtiöt Shtokmanin kaasukentän kehittämisestä.

Presidenteillä tunti aikaa yhdessä

Putin matkustaa perjantaina iltapäivällä Lahteen presidentti Tarja Halosen kyydissä. Putin lentää Helsinkiin, missä Halonen ottaa hänet vastaan kentällä. Presidentit lähtevät Lahteen yhteisellä kyydillä. Muuta kahdenvälistä tapaamista presidenteille ei ole suunniteltu, mutta noin tunnin mittaisella automatkalla on aikaa keskustella.

Halonen sukkuloi päivän aikana kahdesti edestakaisin Helsingin ja Lahden väliä, sillä hän osallistuu myös huippukokouksen lounaaseen.

EU-johtajien ja Putinin illallisella kokouksen puheenjohtaja Matti Vanhanen alustaa, minkä jälkeen EU-johtajien on määrä keskustella vapaamuotoisesti sekä energiakysymyksistä että muista EU:n ja Venäjän välisistä aiheista.

Energian ohella keskusteluun nousevat myös ihmisoikeusaiheet. Komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso varoitti eilen BBC:n haastattelussa, että Venäjän uskottavuus riippuu siitä, saadaanko toimittaja Anna Politkovskajan murhaajat pian oikeuden eteen.

Samat aiheet ovat esillä marraskuun lopulla, kun Putin tulee Suomeen seuraavan kerran EU:n ja Venäjän huippukokoukseen. Tässä kokouksessa on määrä käynnistää neuvottelut uudesta yhteistyö- ja kumppanuussopimuksesta EU:n ja Venäjän välillä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme