Mainos
Mainos

EU:n kiistelty työaikalaki jälleen kaatumassa

Puheenjohtajamaa Suomi on pyrkinyt ratkaisuun direktiivin muuttamisesta. Muutos olisi tarpeen erityisesti lääkärien työaikakysymysten ratkaisemiseksi.

EU:n kiistelty työaikalaki uhkaa jälleen kaatua. Brysselissä tänään alkaneessa EU-maiden työministereiden kokouksessa Ranska, Italia, Espanja ja Kreikka ilmoittivat, etteivät ne voi hyväksyä Suomen uutta sovintoratkaisua sellaisenaan.

EU:n komission työllisyyskomissaari Vladimir Spidla uhkasi, että esitys työaikalaista vedetään kokonaan pois, mikäli jäsenmaat eivät nyt kykene poliittiseen yhteisymmärrykseen. Ratkaisu merkitsisi sitä, että lähes kaikki jäsenmaat viedään EY-tuomioistuimeen laittomista työaikajärjestelyistä - myös Suomi.

Neljän maan ministerit haluavat lakiesitykseen selkeän takarajan, johon mennessä ylipitkät työviikot salliva joustolauseke poistetaan. Puheenjohtajamaa Suomen esitys sallisi yli 48 tunnin viikkojen teettämisen tiukoin rajoituksin. Esityksessä puhutaan kuitenkin vain poikkeuksellisesta järjestelystä - varsinaista takarajaa ei aseteta.

Jo aamupäivällä muun muassa Saksan ministeri sanoikin, ettei kokousta kannata jatkaa yöhön, jos ratkaisulle ei ole edellytyksiä. Ylimääräinen kokous käsittelee ainoastaan työaikalakia.

Vaikka tähän asti kiista on noussut esille lääkärien päivystysaikoja koskevista määräyksistä, direktiivi voisi periaatteessa vaikuttaa hyvin moniin pitkiä viikkotyötunteja tekeviin ammatteihin.

Kovin kiista on kuitenkin ollut Britannian opt-out-järjestelmästä. Se antaa yksittäiselle työntekijälle ja työnantajalle mahdollisuuden keskenään poiketa 48 tunnin maksimityöajasta. Britannia on Saksan tuella ajanut liberaalia työaikalinjaa. Britanniassa 21 prosenttia työntekijöistä tekee yli 48-tuntista työviikkoa. Tukea tulee EU:n uusista Itä- ja Keski-Euroopan jäsenmaista.

SAK pitää esitystä huononnuksena

Direktiivi ei kuitenkaan välittömästi vaikuttaisi Suomen työoloihin. Työmarkkinaosapuolet ovatkin pääosin tukeneet Suomen esitystä sekä EU:n parlamentin asiaan ottamaa kantaa.

Palkansaajajärjestöt ovat suhtautuneet direktiiviin kriittisemmin. SAK:n mukaan tilanne on johtamassa EU:n historian ensimmäiseen työelämän huononnusdirektiiviin.

SAK:n päälakimies Jorma Rusanen katsoo, että esityksessä ei riittävästi rajata opt-out-järjestelmän käyttöä, Suomen lainsäädäntöön aiheuttaisi suurempia ongelmia kuitenkin esimerkiksi ylitöiden laskennan tasoittamisjaksojen pidentäminen neljästä kuukaudesta vuoteen työehtosopimuksista riippumatta.

SAK:n hallitus vaatii kannanotossaan, että esitystä on muutettava etenkin päivystysaikojen ja työajan tasoittumisjaksojen osalta.

Direktiivi perustuu muinaisajatteluun

STTK:n lakimies Juri Aaltosen mukaan direktiivi ei ainakaan välittömästi aiheuttaisi Suomessa mitään muutoksia.

- Se voi kuitenkin vielä muuttua EU:n parlamentin käsittelyssä.

Aaltosen mukaan ongelmana on se, että uudistuksen taustalla oleva ajattelumalli perustuu muinaisen teollisuusyhteiskunnan työaikajärjestelmiin .

STTK on esittänyt korkean tason EU-työryhmää, joka pohtisi työaikasäädösten muuttamista nykymaailman tarpeita vastaavaksi.

Ongelmia voi tulla muille kuin lääkäreille

Nykyinen direktiivi on johtanut kahteen EY-tuomioistuimen ratkaisuun sairaalalääkäreiden työajoista. Päivystys- ja varallaolotyö on laskettu työajaksi, jolloin se ylittää roimasti 48 tunnin viikkotyöajan.

Lääkäriliiton edunvalvontajohtaja Markku Kojo arvioi, että esitys ei nykyisessä muodossa kuitenkaan juuri muuttaisi Suomen käytäntöjä.

- Jos sen sijaan nykyistä direktiiviä sovelletaan yhtä tiukasti kuin EY-tuomioistuin tehnyt, se aiheuttaa välittömän tarpeen palkata virkoihin useita satoja lääkäreitä lisää. Lääkäreillä on päivystysaikoja koskevat määräykset työehtosopimuksissaan, mutta monilla muilla aloilla ei ole.

Akavassa ollaankin tyytymättömiä ylempien toimihenkilöiden asemaan. Lakimies Maria Löfgren-Toivosen mukaan esitys ei toisi ainakaan välittömiä muutoksia Suomen työaikakäytäntöihin.

- Se voi kuitenkin myöhemmin aiheuttaa paineita esimerkiksi 48 tunnin maksimityöajan soveltamiseen nykyistä laajemmin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme