Mainos
Mainos

EU:n komissio esitteli kemikaalilakinsa

Euroopan unionin komissio julkaisi keskiviikkona kiistanalaisen ehdotuksensa EU:n uudeksi kemikaalilainsäädännöksi. Ehdotus sisältää yli 20000 kemikaalin rekisteröimis- ja testauspakon, mikä aiheuttaa komission arvion mukaan 2,3-5,2 miljardin euron lisäkustannukset kemianteollisuudelle ja sen tuotteita käyttävälle teollisuudelle 11-15 vuoden aikana.

Komissio perusteli ehdotustaan terveys- ja ympäristösyillä. Ihmisten altistuminen erilaisille kemikaaleille aiheuttaa yhteiskunnalle kustannuksia, jotka ylittävät sen mukaan selvästi kemianteollisuudelle asetettavat vaatimukset. Komission mukaan hyödyt saattavat olla jopa 50 miljardia euroa 30 vuoden aikana.

Komission ehdotusta ovat vastustaneet erityisesti Saksa, Ranska ja Britannia, joissa kemianteollisuus on merkittävä osa maiden taloutta. Ehdotus menee jäsenmaiden ja EU:n parlamentin käsittelyyn, ja sen odotetaan muuttuvan merkittävästi riitaisan ja vuosia kestävän käsittelyn aikana.

Ehdotuksen takana oleva yritystoiminnasta vastaava komissaari Erkki Liikanen perusteli päätöstä mm. sen vuoksi, että se edustaa oikeata tasapainoa sosiaalisten ja ympäristövaikutusten osalta suhteessa taloudellisiin kustannuksiin.

Liikasen mukaan ehdotus kemikaalilainsäädännöstä on suurin yksittäinen hanke, johon nykyinen vuodesta 2000 saakka toiminut komissio on ryhtynyt. Hankkeen läpimenosta riippuu myös pitkälti Liikasen oma poliittinen arvovalta, joka on ollut laskusuunnassa Brysselissä.

Kemianteollisuus asettunut vastaan

Toinen EU:n komissaari ympäristöasioista vastaava ruotsalainen Margot Wallström perusteli uutta lainsäädäntöä sillä, että erilaisia kemikaaleja kiertää ympäristössä nyt 400 miljoonia tonnia vuodessa kun 1930-luvulla määrä oli vain miljoona tonnia. Uusi lainsäädäntö yhdistää yli 40 kemikaaleja koskevaa EU:n määräystä.

Liikasen mukaan osa uudesta lainsäädännöstä merkitsisi helpotusta yrityksille. Testauspakko on mm. tarkoitus asettaa vain kemikaaleille, joita tuotetaan tonni vuodessa, kun nyt jopa 10 kiloa saattaa aiheuttaa testauspakon. Kemianteollisuus on kuitenkin asettunut vastahakaan, ja mm. Saksassa alan yhdistys on uhkaillut jopa koko teollisuuden kuolemalla, jos EU:n kaavailema säännöstö astuu voimaan.

Kemianteollisuus työllistää EU-maissa yhteensä 1,7 miljoonaa ihmistä, ja alan liikevaihto on noin 600 miljardia euroa. Wallströmille ja Liikaselle merkitsi jo tappiota, että EU:n huippukokous siirsi vajaat kaksi viikkoa sitten kemikaalilainsäädännön jatkokäsittelyn ympäristö- ja terveysministereiltä kilpailukykyneuvostoon.

Kilpailukykyneuvostossa istuvat EU:n jäsenmaiden kauppa- ja teollisuusministerit. joiden voi olettaa ottavan huomioon teollisuuden edut paremmin kuin ympäristöministerit olisivat tehneet.
Esitystä vesitetty huomattavasti

Wallströmin mukaan osa kemikaaleista aiheuttaa allergioita ja syöpää. Sen vuoksi on tarpeen asettaa testauspakko. Ympäristöjärjestöjen mukaan EU:n esitys ei ole kuitenkaan riittävä.

Keskiviikkona julkaistua esitystä on vesitetty huomattavasti komission keväällä julkaisemaan ehdotukseen verrattuna. Siinä testattavien kemikaalien määrä oli huomattavasti korkeampi.

Keväällä puhuttiin kymmenien miljardien eurojen kustannuksista, kun nyt puhutaan muutamasta miljardista.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme