Mainos
Mainos

EU:n maatalouden linjanmuutos arveluttaa

EU:n maatalouspolitiikan linjanmuutos kauhistuttaa maataloustuottajia. Muutosten mukaan tukea maksettaisiin tiloille, vaikkei tilalla tuotettaisi mitään.

Huomenna julkistettavan ehdotuksen piti olla pelkkä välitarkastus, mutta sen sijaan tulossa onkin radikaali suunnanmuutos. Siinä mm. mahdollistettaisiin tukien maksaminen tiloille, jotka eivät tuota mitään. Maatalousministeriön asiantuntijat pelkäävät, että uusi tukiautomaatti vähentäisi tai lopettaisi Suomesta nautaeläintuotannon, koska tuet ovat korkeita ja tuottajahinnat alhaisia. EU:n tavoitteena onkin sopeutua maailmanmarkkinoihin, sillä juuri maataloustuotannossa Pohjola pärjää huonosti.

Tilan EU-tuki olisi sama kuin kolmena viime vuonna keskimäärin. Tuet nostettuaan tilalla voi tehdä mitä tahtoo. Komissio peräänkuuluttaa markkinavetoisuutta.

Myös vanhaa maidon- tai lihantuotantoa ja viljanviljelyä voi siis toki jatkaa, jos haluaa. Ja kun tila siirtyy toiselle omistajalle, myös tuki siirtyy sen mukana. Nyt nousee siis niiden maiden arvo, joille maksetaan tällä hetkellä korkeita tukiaisia. Maanviljelijöiden mielestä ehdotus on epäoikeudenmukainen.

Komission ehdotus tulee kokonaan julki huomenna. Se astuisi voimaan vasta runsaan vuoden kuluttua, ja vain jos kaikki jäsenmaat ovat suurista muutoksista samaa mieltä.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 10.07.2002).

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot