Mainos
Mainos

EU:n maatalouspolitiikka uudistumassa Suomen toivomaan suuntaan

Euroopan unionin maatalouspolitiikka on uudistumassa Suomen kannalta edulliseen suuntaan.

Muun muassa Suomen ajama tuotantoon sidottujen tukien osuus on nousemassa.

Suomi saa EU:lta suoraa maataloustukea 500 miljoonaa euroa vuodessa. Suomi voi jatkossa maksaa vähintään 13 prosenttia EU:n suorista maataloustuista nykyisen 10 prosentin sijaan. Valkuaisainekasvien osalta osuus on 15 prosenttia.

Toteutumassa on myös Suomen ja Ruotsin toive siitä, että metsäalueilla ei tarvita niin sanottuja viheryttämistoimenpiteitä.

Maatalousministeri Jari Koskisen (kok.) mukaan maatalouspolitiikassa on tulossa eräänlainen suunnanmuutos.

– Kun aikanaan tiukasti irrotettiin tuet tuotannosta, nyt otetaan sitten askel vähän taaksepäin tai pitäisikö sanoa eteenpäin, jos näin Suomen vinkkelistä ajatellaan. Siis tämä on mennyt hyvään suuntaan ja edelleenkin olen sitä mieltä, että ratkaisu löytyy.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kiittelee osaa EU:n maatalousratkaisusta.

– Jos verrataan tähän edelliseen EU:n maatalouden suuntaukseen, niin tässä tulee enemmän joustoja. Otetaan huomioon eri jäsenmaiden maatalouden erilaisuus, ja merkittävä osuus tässä tulee olemaan tuotantoon sidottujen tukien laajempi käyttömahdollisuus.

Maatalousministerit ovat edelleen koolla Luxemburgissa hieromassa EU:n suurta maatalousuudistusta.

Vielä viimeisenä kiistaa aiheuttavat suurtilojen saamien jättituille asetetun katon asteittainen laskeminen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme