Mainos
Mainos

EU:n nopean toiminnan joukkojen koulutus vauhdissa

EU:n nopean toiminnan joukkojen Suomen osastoa koulutetaan parhaillaan toimimaan ääriolosuhteissa. Vaativiin kriisinhallintatehtäviin valmistautuvan sotilasjoukon lähtövalmius on nopeampi ja varustelu parempi kuin tavallisen rauhanturvajoukon.

Nopean toiminnan joukkojen Suomen osastoa on koulutettu Porin prikaatissa Säkylässä nyt muutamia viikkoja. Tavalliseen rauhanturvaamiseen verrattuna tämän joukon on lähdettävä liikkeelle nopeammin ja varauduttava tarvittaessa vaarallisempiin operaatioihin.

- Me lähdemme siitä että olemme niissä kaikista pahimmissa paikoissa jos tilanne niin vaatii, mutta totta kai valmistaudumme niihin pehmeämpiin tehtäviinkin, everstiluutnantti Mauri Koskela kertoo.

Joukon on arveltu saavan lähtökäskyn pian päivystysvuoron alettua ensi vuoden alussa. Kohdetta ei ole rajattu mutta asiantuntija-arvioiden mukaan tämänhetkisistä kriisipesäkkeistä todennäköisin on Afrikka, kenties Darfur tai Kongo.

- Varusteissa on huomioitu se että mahdollisesti joudutaan erittäin kuumiin olosuhteisiin eli tropikalisointiin ja ilmastointiin liittyvät asiat on varusteissa ja ajoneuvoissa huomioitu, suojauskomppanian päällikkö majuri Joni Lindeman kertoo.

Suomalaisjoukkojen johto kiittelee kokoonpanoa laajasta siviiliammattien kirjosta. Mukana on operaation vaatimia juristeja, lääkäreitä ja kokkeja. Osa taas on lähtenyt mukaan kokemuksen vuoksi.

- Mä olen Stora Ensolla Veitsiluodon tehtaalla sylinterimies, että olosuhteet on kuin Afrikassa, mutta muuten ei kyllä sivua tätä asiaa mitenkään, vartiojääkäri Pekka Hilden kertoo.

- Mä olen vartija, ja se ei varsinaisesti ollut vaikutin, mutta se varmaan kertoo jotakin luonteesta, vartiojääkäri Inkeri Kangas pohtii.

Kaikkiaan puolentoistatuhannen sotilaan taisteluosaston päivystysvuoro kestää puoli vuotta. Jos komennus kriisialueelle tulee, siellä ollaan enintään neljä kuukautta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme