Mainos
Mainos

EU:n terrorismilakeja pidetään epämääräisinä

Asiantuntijat pitävät EU-komission esittämää terrorismin torjumiseen tähtäävää epämääräisenä.

World Trade Center romahtaa, ihmiset juoksevat

Ehdotettuja säännöksiä pidettiin vhreän eduskuntaryhmän järjestämässä seminaarissa liian epätäsmällisinä ja niiden suhdetta Suomen kansalliseen lainsäädäntöön ja perusoikeuksiin ongelmallisena.

Lisäksi se sisältää määräyksiä rikoksentekijöiden luovuttamisesta, jäsenvaltioiden yhteistyöstä, tietojenvaihdosta ja terrorismirikosten syyteoikeudesta. Jäsenvaltioiden lainsäädännön tulisi olla puitesopimuksen mukainen vuoden 2002 loppuun mennessä.

Vihreiden seminaarissa eduskuntatalossa puhunut perustuslakivaliokunnan jäsen Tuija Brax luonnehti heti syyskuisten tapahtumien jälkeen tehtyjä komission ehdotuksia perusteettomiksi. Suomen Akatemian tutkija, oikeustieteen tohtori Liisa Nieminen muistutti, että yhdistymisvapauteen kuuluu myös toiminta rekisteröimättömissä yhdistyksissä. Suomen valtio voisi lisäksi joutua tuomituksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa, jos se EU:n lainsäädäntöä toimeenpannessaan rikkoo Euroopan ihmisoikeussopimusta. Nieminen piti kaiken tapahtuneen jälkeen erityisen kannatettavana, että EU liittyisi järjestönä Suomen esittämällä tavalla ihmisoikeussopimukseen.

Turun yliopiston oikeustieteen professori Ari-Matti Nuutila huomautti, ettei kellään tunnu olevan kuvaa siitä, kuinka paljon samaan terrorismin vastaiseen prosessiin liittyviä ehdotuksia tulee vielä lisää. Hänen mukaansa nykyiselläkin lainsäädännöllä pärjättäisiin.

Ehdotuksen mukaan terroristisia olisivat ne ryhmittymät, jotka rikoksia tekemällä pelottelevat väestöä ja joiden lopullisena tavoitteena on horjuttaa tai tuhota jonkin jäsenmaan tai kansainvälisen julkisoikeuden piiriin kuuluvan järjestön poliittisia, taloudellisia tai yhteiskunnallisia rakenteita. Kriitikoiden mukaan ei ole mitenkään selvää, kattaisiko määritelmä esimerkiksi maailmankaupan vapautumista kansainvälisten kokousten yhteydessä väkivaltaisesti vastustavat järjestöt tai turkistarhoja turmelevat ilkivallantekijät.

EU:n oikeus- ja sisäministereiden on määrä viimeistellä terrorismin vastainen puitesopimus joulukuun alussa. Paketti määrittelisi terrorismin ja terrorismirikokset sekä niistä määrättävät vähimmäisrangaistukset.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme