Mainos
Mainos

EU:n työvoimakulut kuusinkertaiset tuleviin jäseniin verrattuna

Työvoima on EU:n tulevissa jäsenmaissa keskimäärin kuusi kertaa halvempaa, kuin nykyisissä EU-maissa. Nykyisissä maissa on myös keskimäärin lyhyemmät työajat.

Yksi työtunti EU:n tulevissa jäsenmaissa maksoi vuonna 2000 työnantajalle alle kuudesosan unionin nykyisten maiden työvoimakuluista. EU:n tilastotoimiston Eurostatin mukaan työtunti maksoi EU:ssa keskimäärin hieman yli 22 euroa, pääasiassa palkkoina ja sosiaalikuluina. EU:n tulevissa jäsenmaissa työtunnin keskimääräinen hinta oli vastaavasti 3.47 euroa.

Kalleinta työ oli Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa. Suomessa keskimääräinen työtunti maksoi melko tarkkaan EU keskiarvon verran eli 22,13 euroa. Esimerkiksi Virossa työtunnin hinta oli 3,03 euroa ja Puolassa 4,48 euroa.

EU:n keskiarvossa ovat mukana EU-maat Belgiaa lukuunottamatta. Tulevien maiden joukossa ovat unioniin ensi keväänä liittyvät maat Maltaa lukuunottamatta sekä lisäksi hakijamaat Romania ja Bulgaria. Työ oli ylivoimaisesti halvinta nimenomaan Romaniassa (1,51 euroa tunti) ja Bulgariassa (1,35 euroa tunti).

Teollisuustuotannon kannattavuuteen verrattuna työstä piti kuitenkin vuonna 2000 maksaa kaikkein vähiten Suomessa. Meillä vain 51 prosenttia tuotteiden arvosta muodostui työvoimakuluista. EU:n keskiarvo oli 68 prosenttia. Esimerkiksi Virossa työvoimakulut olivat 64 prosenttia ja Saksassa 76 prosenttia tuotannon arvosta. Tässä vertailussa oli mukana 13 EU:n nykyistä tai tulevaa jäsenmaat.

Teollisuuden ja työnantajien keskusjärjestössä TT:ssä vuotta 2000 pidetään Suomen kannalta poikkeuksellisena, koska sähkö- ja elektroniikkateollisuuden kannattavuus oli tuolloin huipussaan. Tämä vaikutti koko teollisuustuotannon keskimääräisiin kannattavuuslukemiin.

Pohjoismaissa lyhyet työajat

Eurostatin vertailussa tutkittiin myös työajan pituutta unionin nykyisissä ja tulevissa jäsenmaissa vuonna 2000. Nykyisissä EU-maissa tehtiin keskimäärin 143 tuntia töitä kuukaudessa eli 7 tuntia uusia maita vähemmän.

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa työaika oli hieman keskiarvoa lyhyempi eli Suomessa 138 tuntia, Tanskassa 139 tuntia ja Ruotsissa 140 tuntia kuukaudessa. Lyhimmät olivat Ranskan työajat, 134 tuntia kuukaudessa.

Pisintä viikkoa tehtiin Irlannissa (160 tuntia) ja Britanniassa (155 tuntia). Niiden lisäksi vain Kreikassa (151 tuntia) tehtiin pitempään töitä kuin tulevissa jäsenmaissa keskimäärin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme