Mainos
Mainos

EU-parlamentin suosio laskussa

Vain hieman yli puolet suomalaisista luottaa parlamenttiin. Luottamuspula vaivaa koko Eurooppaa.

EU-parlamentin suosio on laskenut Suomessa selvästi viimeisen puolen vuoden aikana. Suomalaisista 56 prosenttia luottaa nyt parlamenttiin, kun vielä viime vuonna luku oli 63 prosenttia.

Parlamentin suosio on alamäessä unionissa laajemminkin, ja luottamus siihen on Euroopassa keskimäärin 52 prosenttia. Samalla alle puolet kansalaista on tyytyväisiä demokratian toimimiseen EU:ssa. Tiedot käyvät ilmi EU:n tänään julkaistusta eurobarometristä.

Itse EU-jäsenyys on kuitenkin vielä kohtuullisen suosittua kautta Euroopan, ja 54 prosenttia kansalaisista pitää jäsenyyttä myönteisenä asiana. Suomalaiset ovat aiempien kyselyjen tapaan tapaan keskimääräistä epäilevämpiä 45 prosentin osuudella.

Suomalaisten tuki EU:n yhteiselle turvallisuus- ja puolustuspolitiikalle on noussut ja on nyt 63 prosenttia. Koko EU:ssa tuki on kuitenkin peräti 77 prosenttia.

Kysely paljastaa myös, että suomalaisten tietämys EU:n rahankäytöstä on heikkoa. Peräti 40 prosenttia luulee unionin käyttävän suurimman osan rahoistaan hallintokuluihin. Todellisuudessa EU käyttää ylivoimaisesti eniten rahaa maatalous- ja aluetukiin.

Turkki ei kelpaa suomalaisille

EU-kansalaisten halu ottaa unioniin uusia jäsenmaita näyttää eurobarometrin mukaan riippuvan siitä, mikä ehdokasmaa on kyseessä. Esimerkiksi jäsenyysneuvottelut lokakuussa aloittavan Turkin jäsenyyttä vastustaa yli puolet kansalaisista. Suomessa vastustajia on peräti kaksi kolmannesta.

Sen sijaan tuki Sveitsin, Norjan ja Islannin jäsenyydelle on yli 70 prosenttia, vaikka maat eivät ole tällä hetkellä edes pyrkimässä unioniin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme