Mainos
Mainos

EU-puheenjohtajuus siivittää majoitusalan kasvua

Majoitusliikkeissä harmitellaan, että kiireisin kokoussuma ajoittuu syyskyylle, joka on muutenkin pääkaupunkiseudun hotelleissa erittäin kiireistä aikaa.

Vajaan kahden viikon kuluttua alkava Suomen EU-puheenjohtajuus lisää hotellien myyntiä pääkaupunkiseudulla huomattavasti. Hotelli- ja ravintolaliiton tutkimuspäällikön Heikki Lankisen mukaan EU-puheenjohtajuuden vaikutuksesta Helsingin hotellien myynti kasvaa ainakin kolmella prosentilla. Pääkaupunkia enemmän hyötyvät naapurikunnat Espoo ja Vantaa.

Suomessa järjestetään puolen vuoden aikana 130 ministeri- ja virkamieskokousta, minkä seurauksena etenkin liikematkailijoiden määrä lisääntyy.

- Kun keskustan alue Helsingissä on myyty täyteen, niin kysyntää ohjataan reuna-alueille Espooseen ja Vantaalle, mahdollisesti jopa Lahteen ja Hämeenlinnaan, Lankinen kertoo.

Hedelmiä pääsevät poimimaan etenkin suurimmat asutuskeskukset, aivan kuten viime EU-puheenjohtajuudella vuonna 1999, sillä niissä järjestetään valtaosa EU-kokouksista. Suurin näistä on Helsingissä syyskuussa järjestettävä Aasian ja EU-maiden yhteinen Asem-huippukokous, johon saapuu ainakin 4500 osallistujaa.

- Maaseudulla vaikutukset ovat melko lailla marginaalisia. Jos kysyntää tarkastellaan koko maan tasolla, niin nousu on ihan prosentin kymmenyksien luokkaa, Lankinen toteaa.

Liikematkailijat saapuvat sesonkiaikaan

Kiireisin kokoussuma ajoittuu syyskuulle, joka on muutenkin pääkaupunkiseudun hotelleissa erittäin kiireistä aikaa. Viime syyskuussa Helsingin hotellien käyttöaste oli 78 prosenttia, kun koko maan keskiarvo viime vuonna oli noin 49 prosenttia.

- Kiireinen aika syrjäyttää muuta kysyntää, kuten turistimatkailua. Loppuvuodesta kysyntä sitten laantuu ja varsinkin joulu- ja tammikuu ovat erittäin hiljaisia. Olisikin suotavaa, että suurtapahtumia ajoittuisi näille kuukausille, Lankinen sanoo.

Lankisen mukaan vierailijoiden runsas määrä heijastuu suoraan hintoihin. Kesästä alkaen loppusyksyyn saakka majoitus lienee Uudellamaalla tavanomaista kalliimpaa.

- Viime elokuussa yleisurheilun MM-kisojen aikana hinnat nousivat Helsingissä merkittävästi, jopa kolmanneksen normaalitasosta. Ihmeellistä kyllä, ettei käyttöaste kasvanut sen enempää.

Majoitusalan näkymät valoisia

Viime vuosi oli matkailualalla verratenkin hyvä ja sama tahti on jatkunut alkuvuodesta. Tilastokeskuksen toukokuussa julkaiseman majoitustilaston mukaan ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset kasvoivat 14 prosenttia edellisvuodesta.

- Kävijämäärät nousevat myös koko tämän vuoden aikana. Tämä johtuu ulkomailta suuntautuvasta liikematkailusta, joka on eniten kasvanut majoituskysynnän komponentti, Lankinen selvittää.

Lankisen mielestä matkailun nousun perusteella voi povata hienoja asioita myös koko kansantaloudelle.

-Voidaan sanoa, että majoitusala toimii indikaattorina myös talouden yleisten näkymien kannalta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme