Mainos
Mainos

EU: Suomen polttoaineverotus vinoutunut

EU-komissio vie Suomen EY-tuomioistuimeen polttoaineveron takia. Komissio katsoo Suomen rikkovan polttoaineita koskevaa direktiiviä. Direktiivin mukaan lievemmin verotettua kevyttä polttoainetta voi käyttää lämmitykseen ja yleensäkin tieliikenteen ulkopuolella. Jos ainetta käytetään tieliikenteessä, siitä pitää direktiivin mukaan maksaa litrakohtainen vero.

Suomessa ei peritä litrakohtaista veroa, vaan päivä- tai ajoneuvokohtainen maksu, lisävero. Se pitää maksaa etukäteen. Jos esimerkiksi maanviljelijä, joka on oikeutettu käyttämään traktorissaan halvempaa polttoainetta, vie naapurilleen rakennustarpeita maantietä pitkin, hänen pitää kyseinen maksu maksaa etukäteen.

Diesel-henkilöauton omistajatkin voivat Suomessa ostaa halvempaa polttoainetta, löpöä, jos maksavat vuosittaisen lisäveron. Lisävero on kuitenkin niin suuri, että käytännössä henkilöautoilijat eivät sitä maksa, vaan ostavat normaalia dieseliä.

Ruotsi valituksen takana?

Ulkomaalaisten henkilöautojen ei aiemmin tarvinut maksaa Suomessa mitään lisäveroa kevyen polttoöljyn käytöstä. Tämä innosti ruotsalaisautoilijat Suomeen löpöostoksille ja se taas närkästytti Ruotsin viranomaisia.

Suomessa uskotaan, että Ruotsi on valittanut Suomen löpöverokäytännöstä EU-komissiolle. Vuosi sitten Suomi alkoi periä ulkomaalaisilta henkilöautoiltakin päivämaksua. Tämä ei kuitenkaan riittänyt komissiolle. Komissio ei hyväksy päiväkohtaista tai ajoneuvokohtaista, vaan vaatii direktiiviin vedoten litrakohtaista veroa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme