Mainos
Mainos

EU-Suomen ruoka halvempaa

Tilastokeskuksen mukaan EU:n tuoma ruuan 10 prosentin hinnanlasku on edelleen tallella. Eniten jäsenyys on laskenut lihatuotteiden hintoja.

Ravinnon reaalihinta oli Suomessa viime vuonna edelleen keskimäärin 10,5 prosenttia halvempi kuin ennen Suomen liittymistä Euroopan unioniin. EU:n jäsenyyden mukanaan tuoma ruuan hintaetu on siten edelleen tallella, ilmenee Tilastokeskuksen kehittämispäällikön Ilkka Lehtisen tekemästä selvityksestä.

Suomen liityttyä EU:n jäseneksi vuoden 1995 alusta ravinnon reaalihinta laski runsaat 10 prosenttia vuodesta 1994. Tilastokeskuksen ravinnon reaalihintaindeksin mukaan ravinnon ja alkoholittomien juomien reaalihinta oli viime vuonna samalla tasolla kuin vuonna 1996. Poikkeuksen muodostavat reaalisesti 20 prosenttia kallistuneet hedelmät sekä kahvila- ja ravintolahinnat.

Eniten jäsenyys Euroopan unionissa on laskenut lihatuotteiden hintoja. Liha oli viime vuonna reaalisesti 28 prosenttia halvempaa kuin vuonna 1994 ennen Suomen liittymistä unioniin. Rasvat ja öljyt olivat viime vuonna reaalisesti 21 prosenttia ja leipä- ja viljatuotteet 11 prosenttia halvempia kuin ennen jäsenyyttä.

Maitolitran hinta nousi kymmenessä vuodessa 0,67 eurosta 0,73 euroon eli hieman kuluttajahintojen keskimääräistä nousua hitaammin. Kananmunien kilohinta laski 2,82 eurosta 2,36 euroon, kun se keskimääräistä hintojen nousua seuraten olisi kohonnut 3,22 euroon. Hienosokerin hinta laski 1,21 eurosta 1,07 euroon kilolta.

Kahvikupissa 51 sentin "ylimääräinen" nousu

Kuluttajia närästänyttä ja yleisiä hintatason nousuepäilyjä vahvistanutta kahvikupillisen hintaa on selvityksen perusteella mitä ilmeisimmin pyöristetty entistä kalliimmaksi euron käyttöönoton jälkeen. Kahvikupin reaalihinta on noussut EU:n jäsenyysaikana 30 prosenttia.

Kahvikuppi maksoi Tilastokeskuksen mukaan vuonna 1994 keskimäärin 0,84 euroa. Viime vuonna kupillisen hinta oli keskimäärin 1,47 euroa. Kahvikupin hinta nousi huomattavasti kaikkia kuluttajahintoja nopeammin. Kuluttajahintaindeksi nousi syyskuusta 1994 syyskuuhun 2004 14,2 prosenttia. Samalla nousuvauhdilla kahvikupin hinta olisi ollut 51 senttiä halvempi kuin todellisuudessa eli 0,96 euroa. Puolen kilon kahvipaketin keskihinta puolestaan laski kymmenessä vuodessa tuntuvasti. Vuonna 1994 kahvipaketti maksoi Suomessa 2,91 euroa, mutta viime vuonna vain 2,24 euroa.

Kahviloissa ja ravintoloissa ruokailu kallistui vuosikymmenessä reaalisesti 11 prosenttia ja alkoholittomat juomat 25 prosenttia.

Suomi neljänneksi kallein

Suomi on Lehtisen mukaan edelleen kallis maa, sillä hintojen laskusta huolimatta elintarvikkeet maksavat Suomessa selvästi enemmän kuin EU-maissa keskimäärin. Eurostatin tilastovertailun mukaan Suomessa oli 2003 EU:n neljänneksi kallein ruoka Tanskan, Irlannin ja Ruotsin jälkeen. Ruoka oli 22 prosenttia kalliimpaa kuin EU:ssa keskimäärin. Tilanne ei viime vuonna muuttunut olennaisesti ruuan hinnan suhteen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme