Mainos
Mainos

EU-tukea halutaan myös Kemijärvelle

Globalisaatiorahaston tarkoitus oli auttaa ensisijaisesti niitä, joiden työpaikan saneerataan EU:n ulkopuolelle.

Euroopan unionin johdon lupaukset tuesta Nokia-työpaikkansa Saksassa menettäville on virittänyt toiveita myös Suomessa.

Keskustan europarlamentaarikko Samuli Pohjamo sanoi tänään, että Suomen on tartuttava lupaukseen ja puristettava kaikki mahdollinen EU:n tuki myös Kemijärvelle, jossa Stora Enso aikoo lakkauttaa toimintansa.

EU perusti toissa vuonna niin sanotun globalisaatiorahaston tukemaan alueita, jotka kärsivät maailmankaupan muutosten aiheuttamista joukkoirtisanomisista.

Suomi sai viime vuonna rahastosta tukea ensimmäisten joukossa Pohjois-Karjalan työllisyyden tukemiseen. Summa oli kaksi miljoonaa euroa.

Tukea tarvittiin, kun matkapuhelintarvikkeita valmistava Perlos lopetti alueella toimintansa. Noin tuhat työntekijää menetti työnsä.

Rahaston tukea voi käyttää esimerkiksi irtisanottujen työntekijöiden koulutukseen sekä uudelleensijoittumiseen.

Työ- ja sosiaaliasioista vastaavan komissaarin Vladimir Spidlan tiedottajan mukaan Suomen kannattaa nytkin tutkia mahdollisuutta tuen hakemiseksi. Komissio ei kuitenkaan ota tarkemmin kantaa tapaukseen, ennen kuin Suomi on tehnyt varsinaisen tukihakemuksen.

Globalisaatiorahasto nousi otsikoihin viikonloppuna, kun EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso väläytti mahdollisuutta, että Saksa saisi EU-tukea Bochumiin Nokian siirtäessä tuotantonsa pois.

On kuitenkin epävarmaa, täyttääkö Bochumin tapaus EU:n säännöt ja aikooko Saksa edes hakea tukea.

Globalisaatiorahaston tarkoitus oli auttaa ensisijaisesti niitä, joiden työpaikat karkaavat EU:n ulkopuolelle. Nokia siirtää tehtaansa Romaniaan, joka on EU-maa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme