Mainos
Mainos

EU-tutkijat moittivat Suomen EU-politiikkaa

EU-tutkijat Tapio Raunio ja Esko Antola arvostelevat Suomen EU-politiikkaa passiiviseksi.

Raunio kirjoittaa Turun Sanomissa, että Suomi on suhtautunut EU:n tulevaisuuskonventtiin vähätellen ja siksi menettänyt vaikutusvaltaa sen työhön.

Antola sanoo puolestaan kokoomuksen äänenkannattajan Nykypäivän haastattelussa, että Suomi ei myöskään ole valmistautunut EU:n laajentumisen seurauksiin, kuten puheenjohtajajärjestelmän muutoksiin.

Antolan mielestä on myös aivan selvä, että Suomen täytyy pyrkiä mukaan päättämään EU:n mahdollisesta puolustusytimestä.

Suomi on moittinut konventin johdon esityksiä, mutta ei tehnyt selväksi, aikooko se vastustaa esimerkiksi EU-presidenttiä ja yhteistä puolustusta aivan loppuun asti, kirjoittaa Raunio, joka toimii Tampereen yliopiston valtio-opin professorina. Hän epäilee, että hallitus on lopulta valmis kaikessa myönnytyksiin.

Raunion mielestä pienten jäsenmaiden paljon puhuttu yhteistyö oli keinotekoinen koalitio, jolla ei ole vaikutusta. Suomen olisi pikemminkin pitänyt pyrkiä vaikuttamaan suurten jäsenmaiden kantoihin.

Raunion mielestä Paavo Lipposen hallitus teki arviointivirheen, kun se laski konventin olevan valistunut keskustelukerho ilman poliittista valtaa. Myös konventtiedustajiksi valittiin aivan vääriä henkilöitä, katsoo Raunio.

Suomi väkisin mukaan puolustusytimeen

Professori Antola, joka johtaa Turun yliopiston Jean Monnet -keskusta, katsoo, että Suomi on menettänyt paljon aikaa, kun sillä ei ole EU:n kehitykseen selvää strategiaa. -Olisi pitänyt jo ajat sitten tehdä selvä strategia. Kun katson pääministeri Lipposen hallituksen viimeisiä papereita tästä laajentumisesta, niin nehän olivat täysin ympäripyöreitä ja linjattomia, Antola sanoo Nykypäivässä.

Antola pitää aivan selvänä, että EU:hun syntyy puolustusydin, koska paineet ovat erityisen suuret suurten ja sotilaallisesti vahvojen EU-maiden joukossa. Esko Antolan mielestä Suomen pitäisi osallistua hankkeen valmisteluun.

-Meidän pitäisi olla mukana samassa pöydässä, joka päättää tämän puolustusytimen käytöstä. Tähän meidän pitää keskittää voimamme, neuvoo Antola.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 09.05.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme