Mainos
Mainos

Eu yrittää parantaa meriturvallisuutta

EU-komissio esittää uusia toimia meriturvallisuuden parantamiseksi. Unioni haluaisi esimerkiksi valvoa luokituslaitosten työtä nykyistä tarkemmin. Myös öljypäästöistä halutaan tuntuvia rangaistuksia.

Prestige-aluksen kolmen vuoden takainen öljyturma herätti EU:n etsimään keinoja meriturvallisuuden parantamiseksi. Nyt on huomattu, että vielä ei ole saatu riittävästi tuloksia, vaan Euroopan merillä seilaa edelleen suuri määrä huonokuntoisia säiliöaluksia.

EU-komissio valmisteleekin nyt uusia määräyksiä. Euroopan meriturvallisuusvirastolle annettaisiin mahdollisuus valvoa alusten kuntoa arvioivien luokituslaitosten toimintaa ja virheistä rangaistaisiin.

Riskialusten tarkastuksia satamissa aiotaan lisätä ja tiedot Euroopan vesillä liinennöivistä aluksista kerätä yhteiseen tietokantaan. Öljypäästöistä saisi tuntuvan rangaistuksen.

- Olemme onnistuneet vakuuttamaan jäsenvaltioille ja EU-parlamentille, että meren saastuttamisesta täytyy määrätä ankaria rangaistuksia, sanoo pääjohtaja François Lamourex.

Esimerkiksi Itämerellä liikennöivistä öljytankkereista joka viides on edelleen yksirunkoinen. Suurin onnettomuusriski on tällä hetkellä Tanskan salmissa. Pohjakosketuksia ja läheltä piti -tilanteita sattuu jatkuvasti.

- EU voisi esimerkiksi taloudellisesti tukea Tanskan luotsilaitosta niin, että missään tapauksessa luotsimaksut ja niiden suuruus ei saisi olla tekijä, joka estäisi kaikkia varustamoja ottamasta luotsia laivoilleen, ehdottaa meriasiantuntija Anita Mäkinen Maailman luonnonsäätiö WWF:stä.

Suomen rannikollakin onnettomuusriski on huomattava, vaikka meriliikenteen kaistajako ja alusten ilmoittautumisvelvollisuus ovatkin parantaneet turvallisuutta.

- Meillä meriturvallisuutta parantaisi erityisesti saattohinaus satamiin ja pois satamista aluksille, joilla on vaarallista lastia, öljyä tai kemikaaleja, Mäkinen sanoo.

Jatkuvasti vilkastuva meriliikenne ja lisääntyneet öljykuljetukset kasvattavat myös onnettomuusriskiä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 22.12.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme