Mainos
Mainos

Eurokolikoiden ulkoasu uudistuu ensi vuonna

Myös uudet EU-maat tulevat vuoden alusta näkyviin eurokolikoihin painetuissa kartoissa. Kolikoiden toinen puoli on jatkossa erilainen joka maassa.

Eurokolikoiden ulkonäkö muuttuu ensi vuonna, mutta nykyiset kolikot jäävät edelleen käyttöön. Ulkoasultaan päivitetyt kolikot sekoittuvat nykyiseen kolikkokantaan.

Muutoksen taustalla on EU:n laajentuminen, sillä nykyisten kolikoiden kartta ei enää vastaa unionia. Suomessa uudet eurokolikot tulevat jakeluun tammikuun aikana. Osa kolikoista päätyy pankkien kautta rahaliikkeille, ja ainakin osa ensimmäisenä kiertoon tulevista uusista kolikoista päätyy keräilijöille.

Aluejohtaja Kenneth Sainio Suomen Pankista kertoo, etteivät välttämättä kaikki tammikuussa liikkeelle tulevat kolikot ole uusia.

- Jouluksi laskimme liikkeelle tavanomaista enemmän kolikoita, jotka alkavat palautua meille. Näitä kolikoita tulee käyttöön taas tammikuussa, Sainio sanoo.

Joulukaupan ohella Suomen Pankki laskee liikkeelle tavanomaista enemmän kolikoita myös kesäisin.

Kartat uusiksi

Nykyisten yhden ja kahden euron sekä 10, 20 ja 50 sentin kolikoiden kartat kuvaavat vain viittätoista niin sanottua vanhaa EU:n jäsenvaltiota.

Vuonna 2004 unioniin liittyi kymmenen uutta maata, ja ensi vuoden alussa mukaan tulevat Romania ja Bulgaria. Tästä syystä kolikoiden kartat päivitetään kattamaan koko Eurooppa, kertovat valtiovarainministeriö ja Suomen Pankki.

Yhden, kahden ja viiden sentin kolikoiden yhteisiä puolia ei tarvitse päivittää, koska niiden kartat kuvaavat Eurooppaa suhteessa Afrikkaan ja Aasiaan.

Eurokolikoiden kansallisiin puoliin lisätään maan nimi tai nimen lyhenne eli Suomessa FI. Kansallisen puolen muutos koskee kaikkia kolikkoarvoja.

Unionin valtiovarainministerit päättivät kolikoiden uusimisesta puolitoista vuotta sitten.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme