Mainos
Mainos

Euron tuomat hinnankorotukset mietityttävät

Kaupan sekä matkailu- ja ravintola-alan Euroopan laajuiset järjestöt lupaavat, että hinnat eivät nouse euron käyttöönoton yhteydessä.

Euroopan komissiossa uskotaan, että sopimus pysäyttää hintojen korotukset kohti mukavan tasaisia eurohintoja - Suomen kuluttajaviranomaiset eivät ole tästä lainkaan yhtä varmoja.

Suomessa hintoja nostetaan jo nyt niin että euroon siirryttäessä tuotteelle saadaan sopivan tasainen eurohinta. Esimerkiksi elokuvalippu on noussut kuuteenkymppiin eli kymmeneen euroon. Kuluttajat ovat huomanneet vastaavaa nousua myös muun muassa iltapäivälehtien, keksipakettien, ja kampaaja-laskujen kohdalla.

-Minun mielestäni on hyvin vaikea ymmärtää, miksi ne eurohinnat pitää pyöristää tasaluvuiksi niin kun kaikissa tuotteissa. Eihän se tasaluku sitten kuitenkaan käytännössä, kun me eletään euroaikaa, niin ei meillä voi kaikki hinnat olla tasalukuja, sanoo apulaisjohtaja Päivi Hentunen Kuluttajavirastosta.

Autokaupan alalta on löytynyt ensimmäinen tapaus, jossa mukavan tasaisen eurohinnan haku ei ole nostanut hintaa. Markoissa katsottuna hintalappu näyttää aika huvittavalta - pennejä ei kutenkaan kuulemma tarvitse pussistaan kaivaa, jos auton päätää ostaa.

"Lupaus pitää"

Euroopan Komissiossa uskotaan, että eurooppalaisten kauppojen järjestön antama lupaus pitää eikä hintoja nosteta. Hintoja pitää kurissa myös kilpailun kiristymien. Euron myötä hintojen vertailu eri maissa on helpompaa .

-Kun tavarat liikkuu rajojen yli vapaasti käy kyllä niin, että jos jotain tavaraa - esim kodinkoneita - saa Suomen ulkuopuoleta huomattavasti halvemmin. niin kyllä aina sellainen yrittäjä löytyy, joka hakee ne sieltä, ennustaa Euroopan komission suomen edustuston päällikkö Timo Mäkelä MTV3:n uutisille.

Kaupat tekivät myös toisen lupauksen. Eurohintoja pidetään esillä aiemmin sovittua näyttävämmin.
Syyskuun alusta lähtien euro-hinnat näytettään isommalla kuin markkahinnta. Ja myös tämä hinnottelu jatkuu yli sen helmikuun. Ensi helmikuun päättyessä markat katoavat lopullisesti liikenteestä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme