Mainos
Mainos

Euroopan turvallisuustilanne kiristynyt jo ennen Ukrainan kriisiä – ”Tilanne aiempaa epävakaampi”

Huomenta Suomen lähetyksessä vierailleet asiantuntijat uskovat Venäjän olevan merkittävin Itämeren alueen turvallisuutta epävakauttava tekijä. Suoranaisesta uhkasta ei sen sijaan voi puhua.

Ulkopolitiikan tutkija Matti Pesu Tampereen yliopistolta pitää hyvänä asiana, että Venäjän luomasta jännitteestä voidaan puhua avoimesti. Tuore ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko korostaa Venäjän muuttaneen Euroopan turvallisuustilannetta.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että turvallisuustilanteen kiristyminen alkoi jo ennen Ukrainan kriisiä. Venäjän itsevarmempi ja aggressiivisempi suunta ulkopolitiikassa oli tullut ilmi jo aikaisemmin, Pesu sanoi lähetyksessä.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mukaan tilanne on kuitenkin aikaisempaa epävakaampi.

– Venäjän uhkasta ei kuitenkaan Suomessa puhuta mielellään, vaan puhutaan huolesta ja sen lisääntymisestä lähialueillamme, Aaltola sanoo.

Katso yllä olevalta videolta, miten asiantuntijat kommentoivat Suomen jatkuvia sotilasharjoituksia Naton ja Yhdysvaltojen kanssa. Tulkitseeko Venäjä tiiviin yhteistyön provosoinniksi?

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme