Mainos
Mainos

Eurooppaan luodaan yhteistä internetkirjastoa

Viiden vuoden kuluessa kirjastoon aiotaan saada ainakin kuusi miljoonaa kirjaa, asiakirjaa ja muuta kulttuuriteosta.

Eurooppaan pyritään luomaan yhteinen internetkirjasto, jonne on määrä digitoida miljoonia kirjoja kaikkien vapaasti luettavaksi.

Euroopan maiden nettikirjasto on jo avannut ovensa, vaikka aluksi hieman vaatimattomassa muodossa. Sieltä löytyy jo esimerkkejä joistakin kirjoista, mutta lähinnä sivusto toimii vielä hakukoneena ja yhteytenä eri maiden kokoelmiin.

Viiden vuoden kuluessa Euroopan yhteiseen nettikirjastoon aiotaan kuitenkin saada ainakin kuusi miljoonaa kirjaa, asiakirjaa ja muuta kulttuuriteosta. Aineistot koostuvat kansalliskirjastojen säilömistä kulttuurihistoriallisista aarteista. Nykykirjallisuutta sinne ei voida laittaa johtuen tekijänoikeuksista, jotka poistuvat vasta kymmeniä vuosia kirjoittajan kuoleman jälkeen.

- Kaiken kaikkiaan Suomessa tällaista kansallista aineistoa, joka tarvitsisi digitointia aineiston kunnon tai kysynnän vuoksi, on jopa yli 100 miljoonaa sivua. Kyse on todella isoista määristä, sanoo projektipäällikkö Minna Kaukonen Mikrokuvaus- ja konservointilaitokselta.

Suomessakin on siis paljon materiaalia, joka kiinnostaa ulkomaalaisia.

- Meillä on esimerkiksi erittäin hieno karttakokoelma, Nordenshjöldin kartat, jossa on yli 50 harvinaista Atlasta. Nämä ovat sellainen yhteinen kulttuuriaarre. Myös slaavilaiseen kirjastoon tullaan ympäri maailmaa tutustumaan, kertoo Helsingin yliopiston kirjaston johtaja Kai Ekholm.

Ainoa ongelma hankkeessa on rahan puute, sillä jokaisen maan on jatkossakin maksettava omat digitointinsa.

(MTV3)

Euroopan internetkirjasto: www.theeuropeanlibrary.org.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme