Mainos
Mainos

Eurooppalaisen sääsatelliitin laukaisua lykättiin lisää

Eilen laukaisu keskeytettiin, kun satelliitin suuntausjärjestelmää tarkistavassa testissä löytyi virheellinen asetus.

Maapallon napoja kiertävän eurooppalaisen sääsatelliitti Metopin laukaisua on lykätty vielä ainakin vuorokaudella. Satelliitti oli alunperin tarkoitus laukaista Baikonurista Kazakstanista jo eilisiltana, mutta teknisen ongelman takia laukaisu keskeytettiin.

Uusi laukaisuyritys oli tarkoitus tehdä tänä iltana, mutta ongelmaa ei saatu selvitettyä suunniteltuun laukaisuhetkeen mennessä. Ilmatieteen laitoksen tiedottajan Eevu Heikuran mukaan satelliitin laukaisu on tehtävä illalla noin puoli kahdeksan aikaan.

Metopia operoi eurooppalainen sääsatelliittijärjestö Eumetsat, jonka Suomen edustaja on Ilmatieteen laitos. Satelliitti on kehitetty yhteistyössä Euroopan avaruusjärjestön Esan kanssa.

Eilen laukaisu keskeytettiin, kun satelliitin suuntausjärjestelmää tarkistavassa testissä löytyi virheellinen asetus. Ongelmaa selvittää eurooppalaisista ja venäläisistä teknisistä asiantuntijoista koostuva ryhmä.

Metop on ensimmäinen eurooppalainen napa-alueita kiertävä satelliitti. Sen antamien tietojen avulla on mahdollista tehdä aiempaa tarkempia sääennusteita. Maapallon napojen kautta kulkeva satelliitti kiertää huomattavasti matalammalla ja antaa olennaisesti tarkempia tietoja kuin päiväntasaajan mukaisesti kiertävät satelliitit.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme