Mainos
Mainos

EVA: Suomen kansainvälinen toimintaympäristö muuttuu

johtaja Risto E.J. Penttilä, EVA

Elinkeinoelämän Valtuuskunnan johtaja Risto E. J. Penttilän mielestä Suomi on uuden tilanteen edessä: kapitalismi on kellahtanut uuteen suuntaan, valtiolla on korostuneempi rooli, suurin kauppakumppanimme Venäjä miettii nyt sitä , että onko vallitseva kriisi heillä mahdollisuus vai uhka ja samalla koko Eurooppa miettii vielä sitä, että onko suunta tästä ylös- vai alaspäin.

- Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että koko Suomen kansainvälinen toimintaympäristö muuttuu ja sitä kautta me joudumme keskittymään niihin oleellisiin kysymyksiin, joilla me pärjäämme tulevaisuudessa, sanoo Huomenta Suomessa vieraillut Penttilä.

Kun ajatellaan Suomen parhaita mahdollisuuksia tulevaisuudessa, niin kannattaa muistaa "Venäjä, Venäjä, Venäjä". Venäjä kasvaa kovaa vauhtia ja suomalaiset, Venäjällä toimivat yritykset, Penttilän mukaan sen mukana.

Suomen etu on se, että Venäjällä bisnestä tekevät liikemiehet ovat hyvin pragmaattisia. Tällainen lähestymistapa on hyvä valttikortti. Politiikkaa ei tietenkään voi riisua valtioiden välisistä suhteista ja siinä on varauduttava kaikkeen, mutta silloin kun tehdään bisnestä, niin kannatta muistaa, että "bisnes is bisnes and Moses is Moses", sanoo Penttilä.

Tulevaisuus on fiksujen ihmisten varassa

Tulevaisuutta ei voi suunnitella, toteaa Penttilä. Kun eduskunnassa puhutaan innovaatiojärjestelmistä, niin siinä on pieni "focusvirhe". Ajatellaan, että me suunnitellaan tulevaa, kun me puhutaan systeemeistä.

- Totuus on se, että innovaatiot ja tulevaisuuden ratkaisut ei muodostu systeemeistä vaan ne tulee siitä, että on fiksuja ihmisiä, fiksuja ideoita ja hyvä ympäristö niiden toteuttamiseen. Nyt meidän pitää keskittyä siihen, että miten me saadaan nämä äsken mainitut tuottamaan sitä tulevaisuutta, sanoo Penttilä.

- Ei kannata unohtaa sitä, että alaspäin tullaan vielä monessa asiassa. Tällaiseen kriisiin liittyy kuitenkin mahdollisuus ja Suomi on kuitenkin suhteellisesti vahvemmassa asemassa kuin monet muut maat.

Hyvä keksintö ei vielä riitä

Sarjayrittäjä Taneli Tikka toteaa, että hyvä innovaatio ei voi olla pelkästään tekninen keksintö, sen tulee olla myös kaupallinen menestys.

- Paras keksintö on loppujen lopuksi aina kaupallistettu kaksintö. Kaupallisuus varmistaa sen, että keksintö menee käyttöön ja tulee osaksi ihmisten jokapäiväistä elämää, toteaa Huomenta Suomessa vieraillut Tikka.

Keksinnön ei välttämättä tarvitse olle edes kovin suuri, sanoo Risto E.J. Penttilä. Se voi olla pelkästään sitä, että mietitään uudelleen arkipäiväisiä asioita; voitaisiinko vaikka terveyspalvelut hoitaa jotenkin järkevämmin. Yhdistetään siis vanhoja asioita uudella tavalla. Se on yhtälailla tärkeää innovaatiota kuin se, että joku keksii jonkun asian, josta saa sitten jossain vaiheessa Nobel -palkinnon.

Valtio voi toki auttaa innovaatioiden luomisessa ja puuttua mahdollisiin rakenteellisiin ongelmiin. Suomessa ei esimerkiksi rahoiteta tarpeeksi palveluinnovaatioita tai liikeideoihin liittyviä innovaatioita, sanoo Taneli Tikka.

- Suomi on perinteisesti rahoittanut teknisten keksintöjen näpertelyä. Nyt on kuitenkin tullut aika todeta, että sillä ei enää pärjää.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme