Mainos
Mainos

Evira: Lihatalot päättävät itse salmonellalihan käytöstä

Lihatalot voivat itse päättää, hyödyntävätkö ne salmonellalihaa tuotteissaan, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Leena Oivanen.

Oivasen mukaan viranomaisen osalta vaatimus on, että salmonellaliha pitää pitää erillään muusta lihasta ja käsitellä niin, että se ei myöskään saastuta muuta lihaa.

Oivanen ei osaa varmasti sanoa, käyttävätkö lihatalot salmonellalihaa Suomessa. Hänen mukaansa on mahdollista, ettei sitä käytetä tällä hetkellä ollenkaan.

– Käytännössä lihatalot ratkaisevat sen itse. Voi olla, että niillä on hankalaa järjestää sen käsittelylle tiloja tai imagosyistä sitä ei haluta käyttää.

Sanoman maakuntalehdet kertoivat tänään, että lihatalot käyttävät salmonellalihaa valmisruuissa. Salmonellabakteerin saastuttamaa lihaa voidaan käyttää tuotteissa, jotka kuumennetaan ennen myyntiä.

Atria: Salmonellalihaa ei käytetä

Atrian tuoteturvallisuusjohtajan Merja Leinon mukaan salmonellalihaa ei voi koskaan olla kaupan hyllyllä olevassa tuotteessa.

– Kuluttajan ei tarvitse asiaa murehtia. Salmonellaliha ei tule teurastamolle asti, Leino sanoo.

Leinon mukaan salmonellan saastuttamaa lihaa on käytetty aikojen alussa, mutta nykyään sitä ei tule teurastamolle asti.

– Suomessa on käytössä järjestelmä, jossa tilalla otetaan lantanäytteet elävistä elämistä. Jos siellä todetaan salmonellaa, ne eivät tule lainkaan meille tehtaalle. Tämä johtuu Suomen todella hyvästä eläintautitilanteesta. En muista, että tehtaalle olisi vuosiin tullut lihaerää, jossa olisi ollut salmonellaa.

Leinon mukaan salmonellatapauksia on niin vähän, että senkään takia bakteerin saastuttamaa lihaa ei käytännössä tehtaille päädy.

– Puhun oman firman puolesta, mutta kyllä Eviran tilastoista saa selville, että eläintautitilanne on tosi hyvä ja koskee koko Suomea.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme