Mainos
Mainos

Evira: Lintuinfluenssasuojaus syytä tarkistaa Suomessa

Eviran mukaan Suomessa ei ole tarvetta ryhtyä ylimääräisiin toimiin, vaikka Hollannissa ja Britanniassa on löytynyt siipikarjatiloilta influenssaa.

Hollannin ja Britannian lisäksi Saksasta löytyi kaksi viikkoa sitten lintuinfluenssaa yhdeltä tilalta. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran Eläinten terveys- ja hyvinvointiyksikön jaostopäällikkö Sirpa Kiviruusu on yllättynyt siitä, että Euroopassa on lyhyen ajan sisällä ilmennyt monta lintuinfluenssatapausta. 

– Kyllä se melko yllättävää oli, että Euroopassa tuli kolme tautitapausta ilmi näin lyhyen ajan sisällä. Mielenkiinnolla odotamme Evirassa lisätietoja, hän kertoo.

Kiviruusun mukaan ylimääräisiin toimiin ei Suomessa toistaiseksi ryhdytä.

– Meillä siipikarjatilojen tautisuojaus täytyy olla hyvällä tasolla riippumatta siitä, mikä se muiden maiden tautitilanne on. Totta kai suojaus on nyt tarpeen tarkistaa.

– Suomalaisille kuluttajille tästä ei ole mitään vaikutuksia toistaiseksi, Kiviruusu rauhoittelee.

Suomalaistiloilla tautisuojauksen tarkastamiseen kuuluu Kiviruusun mukaan muun muassa tautisulkujen tarkastus ja rehujen suojaus. 

Hyvin tarttuvaa H5N8-influenssavirusta löytyi Hollannissa Hekendorpin kylässä lähellä Utrechtia sijaitsevalta tilalta. Lintuinfluenssan alkuperä ei ole vielä selvinnyt.

– Mitään varmaa tietoa ei vielä taudista ole. Oletus on ollut, että tartunta on tullut luonnonlintujen mukana, mutta se varmistuu todennäköisesti lähipäivinä.

Pääasiassa munia tuottaneen hollantilaistilan kaikki 150 000 eläintä on tuhottu tämän päivän aikana.  

Kiviruusun mukaan tämä on normaali toimenpide. 

– Näin isojen lintumäärien kanssa se on iso toimenpide ja onhan se myös raskas toimenpide. EU:lla on tällaisia tapauksia varten rahasto, josta he osallistuvat kustannuksiin. Eli eläinten hävityskustannukset eivät jää yksin viljelijän kontolle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme