Mainos
Mainos

Evira syyttää turkistilojen kuvaajia vitkuttelusta

Elitarviketurvallisuuvirasto Evira arvostelee turkistiloilla elämiä kuvanneita vitkuttelusta.

Jaostopäällikkö Taina Mikkonen ihmettelee, miksi eläimistä ei ilmoitettu eläintensuojeluun heti kun niitä oli löytynyt.

- Siellä oli selkeästi sairaita eläimiä, jotka kuvattiin vielä uudestaan muutaman kuukauden päästä. Niistä olisi pitänyt tehdä välittömästi ilmoitus eläinsuojeluviranomaisille, jotta asiaan olisi voitu puuttua, Mikkonen sanoo.

Oikeutta eläimille -järjestö on kertonut, että materiaali kohutiloilla on kuvattu viime vuoden kesällä ja syksyllä.

Eviran mukaan kuvamateriaalin perusteella on syytä epäillä, että tiloilla on rikottu eläinsuojelulakia. Virasto on määrännyt kaikki kaikki 29 tilaa tarkastettavaksi. Pulmana on se, että kuvaamisesta on jo kuukausia aikaa.

- Suurin osa näistä eläimistä on varmasti jo lopetettu. Joitain siitoseläimiä voi vielä löytyä, jotka ovat olleet siellä myös kuvaushetkellä, Mikkonen sanoo.

Tarkastukset tiloilla ovat jo alkaneet.

Materiaali järkytti

Mikkonen on itse nähnyt kuvamateriaalin.

- Kyllä se on todella hurjan näköistä.

- Siellä on selkeää piittaamattomuutta. Jos näkee, että eläimillä on pitkään jatkuneita kivuliaita sairauksia, asioihin olisi pitänyt puuttua välittömästi.

Mikkosen mukaan turkistiloilla ei ole havaittu näin vakavia tapauksia aiemmin. Vajaat sata turkistilaa tarkastetaan vuosittain satunnaisotannalla. Toistaiseksi löydetyt puutteet ovat koskeneet lähinnä eläinten virkemateriaalien puuttumista.

KATSO MYÖS:

KATSO MYÖS:

Katso Outi Airolan raportti Kokkolasta

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme