Mainos
Mainos

Evira tarkastaa kohuvideon sikatilat

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pyytää Oikeutta Eläimille -järjestöltä tiedot eilen Ylen A-Studiossa ja joissakin lehdissä tänään nähdyistä sikatiloista. Eviran mukaan tiloilla on kuvausmateriaalin perusteella syytä epäillä eläinsuojelulainsäädännön rikkomista.

Evira pyytää läänineläinlääkäreitä tekemään välittömästi tarkastuskäynnit videolla nähdyille tiloille. Samalla kyseisiä tiloja hoitaneilta eläinlääkäreiltä pyydetään selvitys käynneistä tiloilla sekä tehdyistä toimenpiteistä eläinsuojelulainsäädäntöön liittyen.

Käytännön eläinsuojeluvalvonnasta sikatiloilla vastaavat kunnaneläinlääkärit ja alueellisesti läänineläinlääkärit.

- Ei voi sanoa, että tämä olisi sikaloiden tilanne koko maassa. Tarkastamme joka vuosi tietyn määrän tiloja. Esimerkiksi viime vuonna tarkastettiin 105 tilaa, joista 15 prosentissa oli epäkohtia, esimerkiksi virikemateriaali tai ilmanvaihdon hälytysjärjestelmä puuttuivat, kertoo Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikön johtaja Jaana Mikkola Evirasta.

Mikkolan mukaan Evira pohtii, tulisiko sikatilojen valvontaa erityisesti tehostaa tai aloittaa keskustelut elinkeinonharjoittajien kanssa eläinten pidosta. Hän muistuttaa, että asennemuutosta tarvitaan myös muiden tuotantoeläinten ja lemmikkien kohdalla.

Mikkola perää myös syvempää keskustelua eläinten kohtelusta.

- On keskusteltava siitä, riittävätkö eläinsuojelusäädökset. Tätä keskustelua olisi avattava ja vietävä se loppuun. Vuonna 2007 keskustelua tätä käytiin, mutta sitten se jälleen tyrehtyi, eikä mitään tapahtunut. Ainakin Evirassa toivomme, että tämä ei jää tähän tällä kertaa.

Lue myös:

Katso Pekko Ylösen juttu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme