Mainos
Mainos

Evira varoittaa Etelä-Ranskassa matkustaneita: Oliivi- ja tomaattilevitteissä tappavaa tautia

Ranskassa kahdeksan ihmistä on sairastunut ruokamyrkytykseen, kertoo Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Kyseessä on botulismimyrkytys.

Viranomaisten mukaan ruokamyrkytystapausten aiheuttajana on ollut levitteenä käytettävä oliivitapenade manteleilla (Tapenade verte aux amandes) ja levite kuivatuista tomaateista (Tartinade de tomates séchées).

Evira kehottaa kaikkia Etelä-Ranskassa matkustaneita hävittämään kyseiset levitteet, mikäli niitä on ostanut.

Eviran mukaan botulismin itämisaika on yleensä 12–36 tuntia. Ensimmäiset oireet ovat uupumus ja heikkouden tunne, ja niitä seuraavat puhe- ja nielemisvaikeudet sekä näköhäiriöt. Jos hoitoa ei aloiteta nopeasti, hengityksen lamaantuminen johtaa kuolemaan.

Jos levitettä syönyt tuntee kyseisiä oireita, Evira kehottaa ottamaan yhteyttä lähimpään terveyskeskukseen.

Tuotteiden valmistaja on nimeltään La Ruche. Tuotteita on myyty 180 g:n lasipurkeissa tuotemerkeillä Les Delices de Marie-Claire, Terre de Mistral ja Le Secret d’Anaïs.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme