Mainos
Mainos

Eviran Husu-Kallio: Alustaviin tuloksiin luotettiin liikaa ehec-tutkinnassa

Ehec-bakteerin alkuperää ei ole vieläkään saatu varmuudella selville. Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio arvelee, että tutkinnassa luotettiin liikaa alustaviin tutkimuksiin.

– Vikaan on varmasti mennyt se, että näytteenotto ei ole alun alkaen kohdistunut oikeisiin tuotteisiin. Alussa on ehkä luotettu liikaa niihin alustaviin tutkimuksiin, ennen kuin on varmistunut, että tutkimuksia olisikin pitänyt laajentaa muihinkin tuotteisiin

Husu-Kallio muistuttaa, että tuoretuotteiden elinkaari on lyhyt.

– Esimerkiksi tänään kasvihuoneelta otettujen näytteiden tutkiminen ei välttämättä enää kerro paljoa siitä, mikä tilanne on ollut kolme viikkoa sitten. Siihen nähden ollaan aika lailla myöhässä.

THL: Ruoan välityksellä leviäviä bakteereja vaikea selvittää

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen bakteriologian yksikön päällikkö ja tutkimusprofessori Anja Siitonen kertoo, että ruoan välityksellä leviäviä bakteereja on yleensäkin vaikeaa jäljittää.

– Useinhan nämä infektiot ja tartunnat ovat yksittäisiä tapauksia. Selvittäminen saattaa riippua paljon siitä, miten henkilö muistaa, mitä hän söi kolme päivää sitten tai viikko sitten. Se on tosi vaikeaa. Jos elintarviketta aletaan myöhemmin jäljittää, sitä ei välttämättä enää ole. Taudin aiheuttajat ovat vain usein pienenä määränä jossakin erässä.

Siitonen pitää kuitenkin mahdollisena, että bakteerin alkuperä vielä jäljitetään.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme