Mainos
Mainos

Ex-diplomaatti: Suomen vuoden 1918 sota kiinnosti Mandelaa

Suomen entinen Etelä-Afrikan suurlähettiläs ja pitkän linjan diplomaatti Kirsti Lintonen sanoo Nelson Mandelan kuoleman herättäneen hänessä vahvoja tunteita ja hyviä muistoja.

Lintonen tapasi Mandelan urallaan useita kertoja. Lintonen kertoo MTV Uutisille, että Mandela teki häneen erittäin syvän vaikutuksen.

Lintosen mukaan Mandela piti Suomea ja Pohjoismaita erityisessä asemassa, koska nämä olivat auttaneet Namibian itsenäistymisessä ja tukeneet Etelä-Afrikan apartheidin-vastaista vapaustaistelua.

– Hän oli tapaamisissa aina hyvin lupsakka. Meidän pohjoismaalaisten oli erittäin miellyttävä tavata häntä, koska hän piti pohjoismaalaista mallia esimerkkinään, muistelee Lintonen.

– Hän oli myös hyvin kiinnostunut suomalaisuudesta. Häntä kiinnosti erityisesti Suomen kansalaissota ja se, miten vuoden 1918 vaiheita on analysoitu Suomessa myöhemmin.

Lintonen pitää Mandelaa sankarina, vaikka ex-presidentti itse ei koskaan tätä sädekehää halunnut. 

VIDEOT: Presidentti Nelson Mandela teki valtiovierailun Suomeen vuonna 1999.
Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme