Mainos
Mainos

EY-tuomioistuin: Kokemus oikeuttaa suurempaan palkkaan

EU-komissio huomauttaa, ettei tuomioistuimen linjaus ole uusi, vaan samanlainen linjaus on tehty toisessa tapauksessa jo aiemmin.

EY-tuomioistuimen mukaan työnantaja voi maksaa samasta työstä suurempaa palkkaa työntekijälle, jolla on kollegaansa enempää työkokemusta.

Työnantajan ei myöskään erikseen tarvitse perustella, miksi kokemus oikeuttaa suurempaan palkkaan.

Päätös voi syrjiä epäsuorasti naisia, jotka ovat lastenhoidon vuoksi poissa työelämästä ja joiden työura on siksi usein lyhyempi kuin miesten. Periaatteessa samasta työstä pitäisi maksaa samaa palkkaa.

EU-parlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki ei usko, että päätöksellä on välittömiä vaikutuksia Suomeen, koska Suomen lain mukaan äitiysloma lasketaan työkokemukseksi.

Hän on kuitenkin harmissaan linjauksesta, koska se antaa periaatteellisen tuen järjestelmälle, joka ylläpitää epätasa-arvoa. Naisten työura EU:ssa on tällä hetkellä selvästi lyhyempi kuin miesten.

Tuomioistuimen käsittelemä tapaus koski brittiläistä naistyöntekijää, joka katsoi tulleensa syrjityksi, koska hänen mieskollegansa saivat selvästi suurempaa palkkaa.

Komission mielestä työnantajien tulisi perustella aina erikseen, miksi kokemus on olennainen palkkauksen peruste. Kokemusvaatimus itsessään voi nimittäin suosia suhteettomasti miehiä.

Komissio aikoo ensi vuonna kartoittaa tarkemmin keinoja naisten ja miesten palkkaerojen kaventamiseksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot