Mainos
Mainos

EY-tuomioistuin: Ulkomaista työsuhdeautoa voi käyttää toisessa EU-maassa

EY-tuomioistuimen mukaan yhdessä eu-maassa rekisteröityä työsuhdeautoa pitää voida käyttää kaikissa eu-maissa.

EY-tuomioistuin katsoo, että toiseen EU-maahan rekisteröityä työsuhdeautoa pitää voida käyttää myös työntekijän kotimaassa.

Tuomioistuimen mukaan Belgialla ei ollut oikeutta vaatia belgialaista insinööriä rekisteröimään luxemburgilainen työsuhdeautonsa Belgiassa. Belgia oli perustellut vaatimusta verotulojen ja tieliikenteen turvaamisella, mutta tuomioistuin katsoi Belgian sääntöjen loukanneen työntekijöiden vapaata liikkuvuutta.

Suomi otti myös kantaa tapaukseen sen käsittelyn aikana ja tuki Belgian kantaa. Myös Suomi vaatii, että Suomessa käytettävät työsuhdeautot rekisteröidään Suomeen, vaikka työnantaja toimisi toisessa EU-maassa.

Ratkaisun vaikutukset vielä epäselviä

EY-tuomioistuimen ratkaisu ulkomaille rekisteröidyistä työsuhdeautoista voi vaikuttaa myös Suomen lainsäädäntöön. Vaikutukset eivät kuitenkaan ole yksiselitteisiä, joten selvittely jatkuu.

Liikenneministeriön ajoneuvoyksikön päällikkö Kari Saari toteaa, että ratkaisun vaikutuksia pitää Suomessa harkita hyvin tarkkaan. Se vaikuttaa toisaalta autojen rekisteröintiin, toisaalta autoverotukseen.

-Jos Suomessa vakituisesti asuva saisi ajaa ulkomailla rekisteröityä autoa, niin jokainenhan ottaisi itselleen Ruotsissa tai Virossa rekisteröidyn auton ja ajaisi sillä täällä maksamatta autoveroa, sanoo Saari ja kummastelee tuomiostuimen ratkaisua.

Kun autoverotusta ei ole EU:ssa harmonisoitu, voisi tulos olla, että kaikki kynnelle kykenevät hakisivat autonsa muualta. Suomessa autovero on ollut tärkein syy vaatia rekisteröintiä, mutta rekisteröinnillä on muitakin tehtäviä.

Poliisin on vaikea tietää, onko ulkomaisin kilvin rekisteröity auto katsastettu, vakuutettu, varastettu tms., joten valvonta vaikeutuu. Saari arveli kuitenkin, että Suomessa joudutaan tarkistamaan autoverotusta ja sääntöjä siitä, kuinka kauan ulkomailla rekisteröityä autoa saa Suomessa ajaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme