Mainos
Mainos

Fenno-Skan-kaapeli vaurioitui

Suomen ja Ruotsin välisen merikaapelin vaurion syy on toistaiseksi tuntematon, kertoo kantaverkkoyhtiö Fingrid.

Noin kolmannes Fenno-Skan-merikaapelin sähkönsiirtokapasiteetista on kaapelivaurion vuoksi pois käytöstä tammikuun loppuun asti. Suomen ja Ruotsin välisen merikaapelin vaurion syy on kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan toistaiseksi tuntematon.

Sähkön tuontikapasiteetti Ruotsista Suomeen laski vaurion vuoksi 2000-2050 megawatista noin 1500 megawattiin. Vientikapasiteetti Suomesta laski 1650 megawatista 800 megawattiin.

Fenno-Skan-yhteys laukesi verkosta jo viime lauantaina. Kaapeliyhteyden vika on Fingridin käyttötoiminnan johtajan Reima Päivisen mukaan varmistunut kaapelivaurioksi. Vaurio on Rauman syväväylällä noin kahdeksan kilometrin päässä Rihtniemen kaapelipäätteeltä.

Ei vaikuta vielä hintaan

Kaapelivaurio ei toistaiseksi ole heijastunut markkinasähkön hintaan, koska sähkön kulutus on pysynyt tavanomaista pienempänä poikkeuksellisen lämpimän sään takia. Tilanne saattaa muuttua talven tullen.

Suomen sähkönhuollon kapasiteetin ennustetaan joutuvan hyvin kireälle, mikäli talven pakkaskaudesta tulee kova. Silloin kulutuksen kattamiseen tarvitaan myös sähkön tuontikapasiteetti.

- Näillä näkymin kaapeli on poissa käytöstä tammi-helmikuun vaihteeseen asti. Aikataulu riippuu sekä korjauksiin tarvittavien erikoisalusten saatavuudesta että jääolojen kehityksestä, totesi Päivinen. Kaapelirikko on paikannettu noin 30 metrin syvyyteen.

Syytä kaapelivaurioon ei Päivisen mukaan vielä tiedetä. Vastaavissa tapauksissa kaapelivaurion syinä ovat usein olleet mm. valmistusvirheet tai laivojen ankkurit, totesi hän.

Suomeen tuotiin iltapäivällä sähköä Ruotsista 856 megawatin teholla ja Venäjältä 1404 megawatin teholla. Suomen sähkön kulutus oli 11967 megawattia ja tuotanto 9707 megawattia. Suomen alueen markkinahinta oli 3,7 senttiä kilowattitunnilta.

Tammikuun sähkösopimusten hinta sähköpörssi Nord Poolissa noteerattiin iltapäivällä neljän aikaan 40,40 euroksi megawattitunnilta eli 4,0 sentiksi kilowattitunnilta. Helmikuun sopimuksia vaihdettiin 4,2 sentillä kilowattitunnilta ja ensimmäistä neljännestä 4,1 sentillä kilowattitunnilta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme