Mainos
Mainos

Fennovoiman uusi lupakäsittely repii hallitusta

Fennovoiman uudesta lupahakemuksesta on tulossa hallitukselle ja hallituspuolueille vaikea kysymys.

Vasemmistoliiton ja vihreiden ryhmäjohtajat eduskunnassa tulkitsevat, että myös täydentävän luvan hyväksyminen olisi vastoin hallitusohjelmaa.

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto epäilee, että lupahakemus saattaa pysähtyä jo hallitukseen. Hän sanoo, että poliittinen tilanne on muuttunut ja yleinen mielipidekin kääntynyt kielteisemmäksi.

Vasemmistoliiton Annika Lapintie toivoo, että hallituksessa syntyisi yhteinen tulkinta siitä, miten lupahakemusta arvioidaan hallitusohjelman valossa.

Hankkeen uutta käsittelyä haki tänään Fennovoima itse. Kyse ei ole kokonaan uudesta periaatepäätöksestä, vaan vanhan, vuonna 2010 myönnetyn luvan täydentämisestä.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan tähän ratkaisuun päädyttiin, koska lain mukaan eduskunnan aiemmin hyväksymää periaatepäätöstä ei voi muuttaa, eikä sitä voi kumota.

Sen sijaan valituksen voi tehdä rakentamislupapäätöksestä, jota Fennovoiman on haettava viimeistään kesällä 2015. Yksi peruste valitukselle voisi silloin olla se, ettei hanke ole enää alkuperäisen periaatepäätöksen mukainen. Juuri tämän riskin torjumiseksi ja oman oikeusturvansa varmistamiseksi Fennovoima halusi asian uuteen käsittelyyn.

- Nyt valittu eteneminen on selkeä ja ydinenergialain hengen mukainen, Vapaavuori sanoi. Ratkaisun juridista puolta on hänen mukaansa arvioitu yhdessä oikeuskanslerin kanssa, jolla ei ole siihen huomauttamista.

Edellisen periaatepäätöksen jälkeen Fennovoiman ydinvoimalan laitostoimittajaksi on valittu venäläinen Rosatom ja laitoksen koko on pienentynyt 1 200 megawattiin.

Vapaavuoren arvio on, että valtioneuvosto voi ottaa asiaan kantaa jo kesäkuussa. Silloin asian käsittely eduskunnassa voisi silloin alkaa heti syyskauden alussa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme