Mainos
Mainos

Fennovoiman yritykset eivät luovu ydinvoimasta

Merkittävä osa Fennovoiman omistajayrityksistä vakuuttaa olevansa edelleen mukana uudessa ydinvoimahankkeessa. Fukushiman ydinonnettomuus ei ole saanut yrityksiä perääntymään, mutta ei liioin huutelemaan ydinvoiman puolesta.

Viimeaikainen keskustelu on tehnyt osan yrityksistä niin varovaisiksi, etteivät kaikki halua edes kommentoida asiaa.

Muun muassa lihayhtiö Atriasta kerrotaan, ettei uusia päätöksiä ole tehty, minkä takia asiaa ei haluta kommentoida mitenkään. Vielä kaksi viikkoa sitten yhtiön hallituksen puheenjohtaja Martti Selin myönsi Kauppalehdelle, että kuluttajaliiketoiminnassa mukana olevan yhtiön on syytä harkita ydinvoimakantansa tarkasti.

Fennovoiman osakkaina on useita suomalaisia yrityksiä sekä saksalainen energiayhtiö E.ON. Mukana ovat muun muassa Kesko, S-ryhmä, Atria, Myllyn Paras ja Valio.

Valion viestintäjohtajan Pia Kontusen mukaan meijeriyhtiö ei ole saanut ydinvoimaosakkuudestaan juuri kuluttajapalautetta.

Verkkokeskusteluissa, muun muassa Valion Facebook-sivulla ydinvoimamyönteisyyttä tosin kritisoidaan. Facebookin Ydinvoima pilaa ruoan -ryhmässä on vajaa 700 jäsentä.

Valion kanta Fennovoiman osakkuuteen on Kontusen mukaan pysynyt ennallaan.

- Meillä ei ole mitään uutta kerrottavaa. Ne perustelut, jotka on julkaistu 16.11. vuonna 2010 meidän nettisivuilla, eivät ole muuttuneet, Kontunen sanoo ja kehottaa katsomaan perustelut verkkosivuilta.

Myös Keskon viestintä kehottaa toimittajaa etsimään vastaukset verkkosivuilla kuukausi sitten julkaistusta tiedotteesta. Yhtiö on edelleen sitoutunut hankkeeseen.

Kantaa tarkastelleen tarvittaessa

S-ryhmä voi tarvittaessa harkita ydinvoimaosakkuuttaan uudelleen, kertoo S-Voiman toimitusjohtaja Antti Heikkinen. Tällä hetkellä kanta on kuitenkin ennallaan.

- Viime syksynä tehtiin päätös pysyä Fennovoimassa ja tämä päätös ei ole sinänsä muuttunut mihinkään, Heikkinen sanoo.

Kovinkaan helposti S-ryhmä ei vetäytyisi hankkeesta. Asiaa pitäisi Heikkisen mukaan tarkastella uudelleen silloin, jos ydinvoiman rakentaminen syystä tai toisesta tulisi mahdottomaksi.

- Luotamme, että Fennovoimalla on vahva tuki takanaan. Ei tässä ole mitään syytä panikoida.

STT:n tekemän soittokierroksen perusteella myös muun muassa Rautaruukki, Myllyn Paras ja useita paikallisia sähköyhtiöitä edustava Suomen Voima aikovat seisoa ydinvoimahankkeen takana.

Myllyn Paras -yhtiön toimitusjohtajan Pekka Savelan mukaan ydinvoima auttaa yhtiötä sen tavoitteessa valmistaa tuotteet ilman kasvihuonekaasupäästöjä.

Outokumpu kielsi loikka-aikeet

Arvailut Fennovoiman osakkaiden epäröinnistä lähtivät liikkeelle, kun saksalaisen E.ONin tulkittiin harkitsevan hanketta uudelleen. Jälkeenpäin yhtiö kiisti tulkinnan.

Perjantaina keskustelu virisi uudelleen, kun Tekniikka ja Talous -lehti kertoi teräsyhtiö Outokummun harkitsevan luopumista. Lehden tietojen mukaan Outokumpu suunnittelisi hyppäämistä mukaan Olkiluodon hankkeisiin.

Outokumpu kiisti myöhemmin lehden tiedot lyhyellä tiedotteella, jossa se totesi olevansa täysin sitoutunut Fennovoiman ydinvoimasuunnitelmaan.

- Me olemme sitoutuneet hankkeeseen aivan niin kuin aikaisemminkin, eikä tässä ole tapahtunut mitään muutosta, sijoittajasuhde- ja viestintäjohtaja Päivi Lindqvist totesi.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme