Mainos
Mainos

Filatov korottaisi asumistuen tulorajaa

Hänen mukaansa on kohtuutonta, että pätkätyöläisen työllistyessä tulojen noususta hupenee yli puolet asumistuen tuloprogressioon ja verojen maksuun.

Työministeri Tarja Filatov nostaisi asumistuen tulorajaa. Asukasliiton seminaarissa Lahdessa puhuneen Filatovin mukaan asumistuki lakkaa nykyisin liian alhaisella tulotasolla ja sen tuloprogressio on liian jyrkkä.

Esimerkiksi yksin asuvalla asumistuki lakkaa asuinpaikasta riippuen 1065-1245 euron kuukausituloilla. Se myönnetään pysyvien kuukausitulojen perusteella. Asumistukea saavat lähinnä työttömät ja yksinhuoltajat.

Ministerin mielestä ei ole helppoa määritellä ihmisen pysyvää kuukausituloa, kun kysymys on vuoroin työssä, vuoroin työttömänä olevista ihmisistä tai pätkätyöläisistä.

Hänen mukaansa on kohtuutonta, että pätkätyöläisen työllistyessä tulojen noususta hupenee yli puolet asumistuen tuloprogressioon ja verojen maksuun.

Tukea ensisijaisesti verotustietojen tietojen perusteella

Filatovin mukaan näiden tilanne helpottuisi, jos tukea myönnettäisiin ensisijaisesti verotustietojen perusteella. Silloin pienet lisäansiot eivät heti leikkaisi asumistukea ja söisi työnteosta saatavaa hyötyä.

- Kuitenkin tulojen pienentyessä asumistuki vastaisi liian hitaasti alentuneeseen tulotasoon ja toimeentulotuen tarve kasvaisi, Filatov pohti.

Ministerin mukaan pitäisi miettiä, voidaanko pitkäaikaistyöttömille suunnattua kolmen kuukauden liukumaa kehittää koskemaan muitakin työttömiä ja pätkätyöläisiä. Tällöin asumistukea ei pienennettäisi esimerkiksi puoleen vuoteen kohtuullisen ansiotason paranemisen vuoksi.

- Tämä kannustaisi satunnaisten töiden vastaanottamiseen, Filatov sanoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot