Mainos
Mainos

Filatov: Kotityön tukeen ei katkosta

Työministeri Tarja Filatovin mukaan kotityön tukikokeiluun ei ole tulossa katkosta vuoden vaihteessa. Tulevassa budjettiriihessä arvioidaan kotityöntukea kokonaisuutena.

Filatov Tarja, työministeri

Siellä pitäisi myös päättää kumpaa muotoa kannattaa jatkossa tukea, yritystukea vai verovähennysmallia. Jos sopua ei synny, voidaan nykyistä käytäntöä jatkaa vielä ainakin ensi vuoden ajan, Filatov vakuuttaa. Filatov itse kallistuu verovähennysmallin kannalle, mutta vähennysoikeus pitäisi olla kunnallisverotuksesta, ei valtionverotuksesta. Tästä hyötyisivät keskituloiset nykyistä laajemmin, ja myös eläkeläiset.

-Joka tapauksessa Suomeen olisi saatava yhtenäinen tasa-arvoinen tukimuoto, Filatov sanoo. Mikäli vähennys tehdään kunnallisveroista olisi muutos korvattava kunnille, jotta tuki ei söisi voimavaroja julkisilta kotipalveluilta. Yritystukimallissa tulisi Filatovin mukaan pohtia ainakin arvonlisäveron porrastamista siten, että se tukisi kotityötä.

Tutkimus tukee jatkoa

Hallituksen budjettiriihessä kiistelyn kohteeksi joutuvaa kotitalouksien tukikokeilua kannattaisi Stakesin tutkimuksen mukaan jatkaa ainakin jossain muodossa. Kokeilu alkoi Itä-ja Länsi-Suomen lääneissä vuonna 1997. Yritystuki on suosinut naisten perustamia pienyrityksiä, mutta se on työllistänyt kuitenkin odotettua vähemmän pitkäaikaistyöttömiä ja ollut hallinnollisesti hankala ja kallis. Työministeriön ja valtiovarainministeriön teettämässä tutkimuksessa arvioidaan, että molemmat tähän asti kokeillut tukimallit näyttävät kuitenkin lisänneen voimakkaasti palvelujen käyttöä.

Toisaalta selvisi, että puolet vastanneista kotitalouksista olisi käyttänyt tukimuotoja muutenkin. Kokeilun aika yrityksiltä on palveluita ostanut yli 22000 kotia ja liki saman verran käytti verovähennysoikeutta. Parhaiten etujen käyttö on onnistunut suurituloisilta. Veronvähennyksen ovat hyödyntäneet monet perheenisät, joilla on yleensä suuremmat tulot kuin vaimoillaan.

Uusia työntekijöitä

Yrityksille tehdyn kyselyn mukaan joka neljäs kyselyyn vastanneesta 322 yrityksestä oli palkannut kokeilun aikana lisää henkilökuntaa. Uusia työntekijöitä palkanneista noin kolmannes oli palkannut yhden, ja 45 prosenttia kahdesta viiteen uutta työntekijää. Tukea käyttivät lähinnä pienet, yhden tai kahden hengen yritykset. Yhteensä uusia työntekijöitä oli kyselyyn vastanneissa yrityksissä palkattu 341. Kotitalouksille tehty kysely osoitti huomattavia eroja kokeilumallien välillä. Toista eli verovähennyksiin perustuvaa tukimallia käytettiin yleensä enemmän parempituloisissa kotitalouksissa ja siellä nimenomaan remonttitöihin. Yritystukea käyttäneet ovat puolestaan turvautuneet enemmän siivousapuun.

Markkinat ovat tulleet jäädäkseen


Työministeriön mukaan kotityöntuki ei ole siis lisännyt työpaikkoja niin hyvin kuin odotettiin. Tarkkoja vertailulukuja ei vielä edes tiedetä, kun tiedot vuoden 1999 verotuksesta ovat vasta valmistumassa. Kotityöntuen oli tarkoitus myös vähentää harmaan talouden määrää.

Tästäkään ei ole tuoreita tietoja. Joka tapauksessa kotityön markkinat ovat syntyneet ja tulleet jäädäkseen. Työministeri Filatov pitää hyvänä lakkautusaikeista syntynyttä vilkasta keskustelua, joka on lisännyt palveluiden kysyntää paremmin kuin monikaan ministeriön tiedotuskampanja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme