Mainos
Mainos

Filatov: Paluumuuttajien työnäkymät valoisampia

Paluumuuttajilla on nyt paremmat mahdollisuudet saada töitä kuin aikoihin. Työministeri Tarja Filatov (sd.) arvioi näkymiä valoisiksi erityisesti niillä aloilla, joilla on puutetta osaajista.

Filatov Tarja, työministeri

Suomessa on puutetta tietotekniikan osaajista, lääkäreistä, aineenopettajista, metalli- ja rakennusalan ammattilaisista sekä bussinkuljettajista, työministeri Tarja Filatov totesi inkeriläisten kotouttamisseminaarissa Helsingissä tänään.

-Monet Suomeen muuttaneet ovat pitkälle koulutettua väkeä ja edellä mainittujen ammattiryhmien edustajia löytyy heidän joukostaan, Filatov sanoi. Hän piti paluumuuttajia tärkeänä tulevaisuuden työvoimaresurssina.

Maahanmuuttajat tekevät kaikesta huolimatta yhä runsaasti pienipalkkaista pätkätyötä. Monilla työpaikoilla nähdään maahanmuuttajat pikemmin riskinä kuin resurssina. Maahanmuuttajien osaamista on ymmärretty hyödyntääkin. Ministeri mainitsi myönteisinä esimerkkeinä pääkaupunkiseudun ja Kaakkois-Suomen, jossa monet Venäjältä muuttaneet työskentelevät kaupan ja matkailun aloilla.

Suomeen muuttaneiden kotoutumista on tuettu erillishankkeilla, jotka ovat saaneet rahoitusta Suomen ulkopuoleltakin. Euroopan sosiaalirahaston tukema PAMU on toteutettu kahdeksalla paikkakunnalla rohkaisevin tuloksin. Hanke on ohjannut paluumuuttajia työelämään.

Yli puolet PAMU-hankkeeseen osallistuneista oli asunut Suomessa alle vuoden, mutta viime vuoden lopussa 70 prosenttia heistä oli joko työssä tai koulutuksessa. Hanke alkoi 1998. Suomessa asuu yli 10 000 alle 20-vuotiasta maahanmuuttajanuorta.

Suurin osa nuorista kotoutuu hyvin Suomeen, Filatov muistutti. Sekä nuoret että perheet tarvitsevat kuitenkin tukea ja tietoa koulutus- ja opiskelumahdollisuuksista.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme