Mainos
Mainos

Filatov: Valtaväestö edistämään maahanmuuttajien sopeutumista

Parhaiten asenteet muokkautuvat Filatovin mukaan arkisessa kanssakäymisessä maahanmuuttajien kanssa.

Työministeri Tarja Filatovin mielestä maahanmuuttajien sopeutumista Suomeen tulisi vastaisuudessa edistää eritoten valtaväestön asenteita muokkaamalla. Hänen mukaansa tähän asti sopeuttamistoimet on kohdistettu liiaksi vain itse maahanmuuttajiin.

Filatov esitti kantansa tänään Helsingissä Euroopan rasismin ja muukalaisvihan seurantakeskuksen EUMC:n ja työministeriön järjestämässä integraatiokonferenssissa. Hänen mukaansa vastuu maahanmuuttajien sopeutumisesta on sekä maahanmuuttajilla että vastaanottavan maan kansalaisilla.

Hyvä paikka puuttua suomalaisten asenteisiin olisi Filatovin mukaan esimerkiksi armeija. Sen käy suurin osa nuorista suomalaismiehistä, jotka ovat tutkimusten mukaan epäluuloisimpia maahanmuuttajia kohtaan.

- Toinen vaikeasti tavoitetta ryhmä on ikäihmiset. Uskon heidän asenteidensa kuitenkin muuttuvan myönteisemmiksi, kun he kohtaavat maahanmuuttajia esimerkiksi ikäihmisten palveluissa, Filatov arvioi.

Paikalliset projektit lisäävät vuorovaikutusta

Parhaiten asenteet muokkautuvat Filatovin mukaan arkisessa kanssakäymisessä maahanmuuttajien kanssa. Tätä voidaan edistää muun muassa tukemalla paikallisia projekteja.

- Tällainen kanssakäyminen toteutuu parhaiten esimerkiksi silloin, kun maahanmuuttaja valmentaa poikien jalkapallojoukkuetta tai pitää etnistä kokkauskerhoa, sanoo Filatov.

Tutkimuksen mukaan ulkomaalaiset kärsivät Suomessa syrjinnästä yleisimmin työhönotossa ja työpaikoilla. Esimerkiksi ihmisiä, joiden nimet ovat vieraskielisiä, ei kutsuta työhaastatteluihin. Toinen yleinen välillisen syrjinnän tapa on vaatia työnhakijalta täydellistä suomen kielen taitoa, vaikka se ei työtehtävän kannalta olisikaan tarpeellista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme