Mainos
Mainos

Filosofi Timo Airaksinen näpäyttää pastori Toiviaista: "Maasta poistumisen voi tulkita lähinnä rintamakarkuruudeksi"

Kirkon kansalaistottelemattomuus pakolaisasiassa voi olla hyväksyttävää, mutta maasta muuttamisen filosofian professori Timo Airaksinen tulkitsisi rintamakarkuruudeksi.

– Maasta poistuminen ei ole kansalaistottelemattomuutta. Sen voi tulkita lähinnä rintamakarkuruudeksi, ettei ole täällä taistelemassa hyvän asian puolesta, näpäyttää filosofian professori Timo Airaksinen Helsingin yliopistosta, kun puhe on kirkon ja sen edustajien kommenteista pakolaiskriisiin.

Vaikka Airaksinen kommentoikin maasta muuttamista vaikuttamisen keinona jyrkästi, kansalaistottelemattomuus itsessään voi hänestä olla hyväksyttävää ja suorastaan demokratian merkki, kun tietyt ehdot täyttyvät.

– Pitää olla vakava ohjelma, pitää ottaa rangaistus vastaan iloisin mielin, ei saa naamioitua eikä vahingoittaa toisia ihmisiä tai heidän olennaisia intressejään.

Suomalaiset suhtautuvat yleisesti lakiin Airaksisen mukaan poikkeuksellisen tottelevaisesti. Lain ja moraalin suhde on tiiviimpi kuin monessa muussa maassa.

– Suomalaisessa yhteiskunnassa uskotaan, että lain noudattaminen on moraalinen velvollisuus. Näin ei jokaisessa valtiossa ole, mutta suomalaiset ovat lakiuskovaisia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme