Mainos
Mainos

Finanssialan keskusliitto: Luottokriisi ei uhkaa Suomea

Johtaja Erkki Kontkanen, Finanssialan keskusliitto

Finanssialan keskusliiton johtaja Erkki Kontkanen arvioi, että Yhdysvaltojen pankkikriisi ei uhkaa suomalaispankkeja. Kontkanen sanoi MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että suomalaispankit ovat välttäneet sellaista turhaa riskinottoa, mitä ne eivät tunne.

- Suomalaispankit ovat välttäneet kaikki ne riskit, jotka Yhdysvaltain markkinoihin liittyy poiketen esimerkiksi ruotsalaispankeista. Vaikea nähdä mitään uhkaa Suomessa ainakaan lähivuosina, Kontkanen kiteyttää.

- Eivät pankitkaan ole immuuneja täysin kansainvälisille markkinoille. Jos kaikki romahtaa, niin tottakai sillä on vaikutuksia tännekin, mutta kyllä pankit ovat erinomaisessa kunnossa edelleen, hän jatkaa.

Kontkanen myös toppuuttelee koronnostoista syntynyttä kohua. Hänen mukaan pankkien oikeus nostaa yksipuolisesti jopa tavallisten asuntolainojen korkoja olisi äärimmäinen keino, joka otettaisiin käyttöön vain jos pankin riskinkantokyky uhkaisi loppua.

- Ei se ole mikään yleinen keino korottaa lainakorkoja asuntovelallisilta, vaan se liittyy ainoastaan poikkeukselliseen tilanteeseen. Siinäkään sitä ei aina voida käyttää, sillä se edellyttää, että aikaisemmat korkotasot ovat alhaisemmalla tasolla kuin sen hetkiset korkotasot, missä sitä jouduttaisiin käyttämään.

Kontkasen mukaan tällaisen tilanteen vakavuuden määrittelee ensisijaisesti pankki, mutta myös rahoitustarkastus valvoo pankkien vakavaraisuutta.

- Myös rahoitustarkastus joutuu tällaisessa tilanteessa ottamaan kantaa siihen, onko tilanne oikea.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme