Mainos
Mainos

Finnairin koneen säteilyarvot eivät ylitä sallittuja arvoja

Sallitun rajan ylittävä radioaktiivinen säteilymäärä mitattiin koneen matkustamosta. Uusissa mittauksissa säteilyarvot ei ylittäneet sallittuja rajoja. Säteilyn tilapäinen nousu saattoi johtua siitä, että kone vei menomatkalla Moskovaan mukanaan lievästi säteilevän kuljetuksen.

Finnairin lentoa Moskovasta Helsinkiin ei tänään iltapäivällä päästetty matkaan lentokoneessa mitatun liiallisen radioaktiivisen säteilyn vuoksi.

Viranomaiset määräsivät koneen ja sen matkustajat lisätutkimuksiin Sheremetjevon lentoasemalle. Vaikka jatkotutkimuksissa säteilyä ei enää löytynyt, viranomaiset päättivät kuljettaa matkustajat Suomeen venäläisen lentoyhtiön Aeroflotin koneella.

- Lentomatkustajien matka viivästyi kaikkiaan viisi tuntia. Kohta venäläiskoneen noustua Moskovassa ilmaan pääsi myös suomalainen kone matkaan. Se kuljettaa lentomatkustajien matkatavarat Suomeen, kertoi Finnairin tiedotuspäällikkö Taneli Hassinen.

Uusintamittauksissa poikkeavaa radioaktiivisuutta ei enää havaittu, ja jo parin tunnin päästä kone sai luvan lähteä matkaan, mutta matkustajat joutuivat vaihtamaan konetta ja siirtymään Aeroflotin koneeseen, kertoi Hassinen. Lähtöluvan jälkeen kului kuitenkin vielä kolme tuntia starttiin.

Airbus-koneen tyyppiä A319 piti lähteä Moskovasta iltapäivällä paikallista aikaa. Lähdössä olleet 70 matkustajaa, jotka olivat olleet jo koneessa, siirrettiin erilliseen halliin, jossa heidän radioaktiivinen säteilyarvonsa mitattiin uudelleen.

Finnairin Moskovasta saaman tiedon mukaan Venäjän viranomaiset olivat havainneet koneen matkustamossa sallitun rajan ylittävän radioaktiivisen säteilymäärän. Moskovassa tämä mittaus tehdään kaikille lentokoneille.

Uusintamittauksissa sallitun rajan ylittäviä arvoja ei enää havaittu. Säteilyn tilapäinen nousu saattoi Finnairin tietojen mukaan johtua siitä, että kone vei menomatkalla Moskovaan mukanaan lievästi säteilevän, mutta määräysten mukaisen ja alle sallitun rajan säteilevän kuljetuksen.

- Tämä on voinut hetkellisesti nostaa radioaktiivista säteilyä, arvioi tiedottaja Hassinen.

Liikenne- ja viestintäministeriö aikoo pyytää Finnairilta selvityksen Moskovan Sheremetjevon lentoaseman tapahtumista, kertoi valtiosihteeri Perttu Puro illalla. Hänen mukaansa ministeriö haluaa ylipäätään selvityksen vaarallisten aineiden kuljetuksista yhtiön lentokoneissa.

Matkustajat ymmällään lennon viivästyksen syistä

Aeroflotin koneella illansuussa Moskovasta Helsinkiin palanneet suomalaismatkustajat olivat varsin ymmällään lennon viivästymisen syistä.

Finnairin Moskovan-koneessa olleet matkustajat eivät tienneet tarkasti, mistä koneen kentälle jäämisessä oli kysymys. Matkustajat kertoivat Helsinki-Vantaan lentokentällä illalla, että heille kerrottiin Moskovassa vain koneelle ja matkustajille tehtävästä säteilytarkastuksesta. Tarkempaa tietoa asiasta ei kuitenkaan herunut.

- Kukaan ei kertonut, mitä arvoja koneesta oli löytynyt, koneessa matkustanut ylijohtaja Harri Caven liikenne- ja viestintäministeriöstä sanoo. Hän itse pääsi tilanteen tasalle muun muassa kännykkäuutisten perusteella.

Ylijohtaja Cave'n: Säteilyepäilyjen taustalla kyykytys

Liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Harri Cave'n arvelee, että suomalaiskoneeseen Moskovassa kohdistetut väitteet säteilystä olivat pelkkää venäläisten kiusantekoa. Cave'n saapui Helsinki-Vantaan lentokentälle kuuden aikaan illalla Moskovasta Finnairin sijasta lopulta venäläisen Aeroflotin koneella.

- Minä epäilen, että tässä haluttiin nyt vain kyykyttää pientä Suomea, ylijohtaja totesi toimittajajoukolle Helsinki-Vantaan lentokentällä illalla.

- Jos nyt katsotaan, mitä tapahtui viimeisimmässä huippukokouksessa, jossa Suomi ja EU arvostelivat Venäjää, ehkä tässä vähän siitä maksetaan.

Cave'nin mukaan Finnairin kone oli jo lähdössä lauantaina kohti Helsinkiä, kun se ohjattiin takaisin. Kapteeni ilmoitti, että koneella oli jotain epäselvyyksiä lähtöluvan kanssa.

- Kun aikamme siinä odotettiin, kapteeni ilmoitti, että nyt tehdään koneelle ja matkustajille säteilytarkastus. Sitten matkustajat vietiin takaisin terminaaliin. Siellä me olimme kaiken muun rahvaan joukossa - säteili tai ei, ei siitä kukaan ollut kiinnostunut, ylijohtaja sanoi.

Hänen mukaansa mitään säteilymittauksia ei matkustajille Moskovassa tehty. Hän ei myöskään huomannut, että Helsingin päässä olisi ollut mitään mittareita.

Hänen mukaansa tiedotuksessa oli Venäjällä jonkinmoisia ongelmia. Tilanteesta kerrottiin kentällä lähinnä vain venäjäksi ja englanniksi. Kun koneet matkustajat olivat vielä aika hajallaan, tieto tilanteesta ei mennyt välttämättä kaikille perille.

- Kapteeni kertoi, että säteilytarkastus tehdään, mutta kukaan ei kertonut, että mitään arvoja oli koneesta löytynyt. Enkä minä kyllä henkilökohtaisesti niihin mittauksiin usko.

STUK ei kummeksu radioaktiivista rahtia

Säteilyturvakeskuksen tarkastaja Teuvo Parviainen ei kummeksu Finnairin lentorahdissaan Moskovaan kuljettamaa radioaktiivista lähetystä.

- Oletus on, että se on ihan asianmukainen lähetys, sillä radioaktiivisia aineita voidaan kuljettaa lentorahtina, Parviainen sanoi STT:lle.

Parviaisen mukaan lentorahtina voidaan kuljettaa esimerkiksi radioaktiivisia lääkkeitä. Parviaisen mukaan kyseessä voi hyvin olla myös mittaus- tai tulkintavirhe.

- Hyvin herkillä mittareilla kun mitataan, on aina mahdollisuus, että tehdään väärä tulkinta, Parviainen sanoo.

Parviaisen tietojen mukaan lentokoneissa ei pitäisi olla säteilylähteitä, jotka näkyisivät mittauksissa. Hän muistuttaa kuitenkin, että esimerkiksi rakennuksissa on usein jonkin verran taustasäteilyä, joka näkyy säteilymittauksissa.

Parviainen arvioi, että Moskovassa tehdyillä mittauksilla saattaa olla tekemistä Lontoossa myrkytetyn venäläisvakoojan Aleksandr Litvinenkon tapauksen kanssa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme